StoryEditor
Svijetkrvni ugrušci

Zbog nuspojava AstraZenecinog cjepiva, Australija udvostručila narudžbu Pfizerovog

Piše Hina
9. travnja 2021. - 08:53
AFP

Australija je udvostručila narudžbu Pfizerova cjepiva protiv covida-19, rekao je u petak premijer Scott Morrison nakon odluke da ograniči uporabu cjepiva AstraZenece zbog rijetkih slučajeva stvaranja krvnih ugrušaka.

Sve do kasno u četvrtak, Australija je svoj program cijepljenja temeljila u velikoj mjeri na AstraZenecinu cjepivu kojega je naručila 50 milijuna doza, što je dovoljno da dvjema dozama cijepi cijelu naciju od 25 milijuna ljudi.

No sada se pridružila skupini zemalja koje ograničavaju uporabu tog cjepiva zbog uočenih rijetkih pojava zgrušavanja krvi kod mlađih osoba.

Stoga je Australija sada naručila 40 milijuna doza Pfizerova cjepiva, udvostručivši prethodnu narudžbu.

Takva promjena politike cijepljenja zapravo znači da vlada neće moći ispuniti svoj plan da do kraja listopada cijepi cijelu naciju.

"To nije zabrana AstraZenecina cjepiva", rekao je  Morrison novinarima u Canberri nakon sastanka svoje vlade.

"Osobama iznad 50 godina i dalje snažno preporučujemo cijepljenje AstraZenecinim cjepivom", rekao je Morrison.

Više od desetak zemalja u nekom je trenutku privremeno obustavilo cijepljenje AstraZenecinim proizvodom, no većina je zatim nastavila, ali sada ograničavaju primjenu tog cjepiva na stariju populaciju.

Španjolska, Nizozemska i Portugal u četvrtak su objavile da će ograničiti primjenu AstraZenecina cjepiva na starije od 60 godina. 

Australska najnapučenija država Novi Južni Wales, u kojem žive gotovo dvije trećine stanovništva, prekinula je primjenu AstraZenece dok ne dobiju sve podatke kako bi mogle pacijente informirati o rizicima.

I prije nego što je Australija udvostručila narudžbu Pfizerova cjepiva, AstraZeneca je objavila da poštuje australsku odluku i radi s regulatorima diljem svijeta "kako bi shvatili pojedinačne slučajeve, epidemiologiju i moguće mehanizme koji mogu objasniti te krajnje rijetke pojave".

Europska agencija za lijekove (EMA) u srijedu je objavila da raspolaže izvješćem o 169 slučajeva rijetkog poremećaja stvaranja ugrušaka na 34 milijuna doza cjepiva AstraZenece, tj. jedan slučaj na 100.000 cijepljenih koji su mlađi od 60 godina.

Većina tih slučajeva je zabilježena kod žena mlađih od 60 godina i unutar dva tjedna od cijepljenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2021 10:40