StoryEditor
SvijetDosta im je

Zbog brzog širenja britanskog soja virusa u Njemačkoj, Angela Merkel želi produžiti ‘lockdown‘ skroz do Uskrsa. Trgovci i ugostitelji očajni

12. siječnja 2021. - 13:03

Na sastanku radne skupine CDU-a, njemačka kancelarka Angela Merkel je upozorila na dramatičnu eksploziju broja zaraženih u Njemačkoj novim sojem koronavirusa koji je mutirao u Velikoj Britaniji.

'Ako ne uspijemo zaustaviti ovaj britanski virus, do Uskrsa ćemo imati deset puta veću incidenciju', rekla je Merkel na sastanku, te najavila da će od saveznih država tražiti produženje mjera za još osam do deset tjedana, odnosno gotovo do Uskrsa.

Kako piše njemački Bild, Merkel je na sastanku nekoliko puta ponovila da nema jamstva da će mjere biti ublažene do kraja siječnja.

Cilj mjera je smanjenje incidencije na 50 zaraženih na 100.000 stanovnika u sedam dana jer će tek tada biti moguće pratiti kontakte zaraženih, što je sad nemoguće. Trenutačno je u Njemačkoj incidencija 162 zaražena na 100.000 stanovnika.

U Njemačkoj su od ovog tjedna u nekoliko saveznih pokrajina stupile na snagu pooštrene mjere zatvaranja. Nove mjere dopuštaju susrete članova jednog domaćinstva s najviše jednom osobom iz drugog kućanstva. Ovisno o saveznoj pokrajini, djeca se tu ne računaju. U okruzima sa sedmodnevnom incidencijom iznad 200 je radijus kretanja ograničen na 15 km.

Od početka studenog je na snazi zabrana rada ugostiteljskim, kulturnim i sportskim objektima, a od sredine prosinca je dozvoljen rad samo trgovinama za svakodnevne potrebe i ljekarnama.

Mnogi ugostitelji zbog toga su ogorčeni, a trgovci očajni i tvrde da mnogi od njih neće preživjeti zaključavanje.

Udo Siebzehnrübl je vlasnik lanca trgovina sportskom odjećom iz Bavarske. Ranije je najavio otvaranje trgovina u Rosenheimu i Altöttingu nakon 11. siječnja, a kolege iz drugih gradova su mu javili kako će iz solidarnosti s njim otići u kupovinu. Siebzehnrübl objašnjava kako njegova obiteljska tvrtka sa 100 zaposlenih trenutačno bilježi  milijunske gubitke. Skladište mu je puno zimske opreme. Ne shvaća zbog čega se trgovina specijalizirana za sportsku opremu i odjeću mora zatvoriti dok Aldi i Lidl prodaju jakne i sportsku odjeću. No, iako je najavio otvaranje, ipak to na koncu nije učinio. Trgovcima koji otvore trgovinu dok traje “zaključavanje”, prijeti kazna od 5.000 eura, pa i više.

- Ne negiram koronu, ali mi je dosta ove situacije. Želio sam ponovno otvoriti svoje trgovine jer sam time htio skrenuti pozornost na nevolje mnogih trgovaca. Povukao sam to što sam rekao jer vidim da to političari okreću u svoju korist, a ne želim da se moje trgovine uvlače u politiku – rekao je Siebzehnrübl za Njemačku novinsku agenciju (dpa).

Prema podacima Instituta Robert Koch, u posljednja 24 sata od korone u Njemačkoj su se zarazile 12.802 osobe, a umrlo ih je 891. Ukupan broj preminulih od COVID-a je 41.577.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

12. siječanj 2021 13:43