StoryEditor

Završen "rat" EU-a i Latinske Amerike zbog banana

Piše PSD.
15. prosinca 2009. - 23:30

Europska unija potvrdila je u utorak da se s latinskoameričkim zemljama izvoznicama dogovorila o prekidu višegodišnjeg "rata zbog banana".

- Veleposlanici EU-a i zemalja Latinske Amerike dogovorili su se na susretu u Svjetskoj trgovačkoj organizaciji (WTO) u Ženevi o prekidu petnaestogodišnjeg sukoba u svezi s uvozom banana u EU - priopćila je Europska komisija.

Ured Ekvadora u WTO-u objavio je nešto ranije da je ugovor parafiran.

Ugovor predviđa smanjenje europskih carina za latinskoameričke banane čija će cijena do 2017. postupno pasti sa sadašnjih 176 eura za tonu na 114 eura.

Zato su i Sjedinjene Države, čije multinacionalne kompanije prodaju banane iz Latinske Amerike i koje su zajedno s latinskoameričkim zemljama kritizirale EU u WTO-u, "pristale na prekid sukoba s EU-om", dodaje se u priopćenju.

Kako zemlje iz Afrike, Kariba i Pacifika (ACP), većinom bivše europske kolonije, čije se banane uvoze u Europu bez carine, ne bi došle u nepovoljniji položaj, Europska komisija je usto "ponudila tim zemljama dodatnu financijsku pomoć do 200 milijuna eura" kako bi im pomogla da se "prilagode oštrijoj latinskoameričkoj konkurenciji".

Ovim ugovorom završava se "rat zbog banana" između latinskoameričkih zemalja izvoznica banana i SAD-a s jedne te EU-a s druge strane.

Rat je planuo 1993. kada je EU odlučio uvesti carinske olakšice za zemlje ACP-a, omogućivši im da bez carine izvoze banane u Europu. EU je više puta bio na meti kritika u WTO-u zbog tog pitanja.

- Ovo je najbolji mogući dogovor koji smo mogli postići. On će pomiriti zakonite interese svih strana - rekao je europski povjerenik za razvoj Karel De Gucht.

Nakon ovog dogovora očekuje se da će se izvoz banana iz zemalja ACP-a u EU smanjiti za 14 posto. Izvoz iz drugih zemalja, ponajprije latinskoameričkih, trebao bi pak porasti za 17 posto, po istraživanju koje je objavila nevladina organizacija International Centre for Trade and Sustainable Development (ICTSD).

(H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

24. rujan 2020 23:14