StoryEditor
Svijetpandemija

Zastrašujuća cijena ignoriranja korone: Indiji prijeti nestašica hrane. Ali svijet bi najviše mogao pogoditi nedostatak lijekova koji se proizvode u toj zemlji

Piše PSD.
12. svibnja 2021. - 10:40
Punit Paranjpe/AFP

Zastrašujući i rekordan val koronavirusa u Indiji prijeti zaustavljanju gospodarskog oporavka zemlje.

Treće po veličini azijsko gospodarstvo tjednima se bori kako bi kontroliralo razoran val pandemije. Svakodnevno bilježe stotine tisuća novih slučajeva, a ekonomisti preispituju svoje uranjeno optimistične prognoze rasta – zabrinjavajući znak za zemlju koja je lani u recesiju zaronila prvi put u gotovo četvrt stoljeća, nakon što je vlada nametnula blokadu zemlje.

Premijer Narendra Modi do sada se opirao pozivima za zatvaranje zemlje, čak i kad su mnoge regije najavile svoja vlastita stroga ograničenja. Ali nekoliko globalnih industrija koje se oslanjaju na Indiju zabrinjava ova situacija.

Ako se kriza produbi, prijeti opća nestašica lijekova, hrane te kolaps financijskih usluga.

Prema Svjetskoj konferenciji Ujedinjenih naroda o trgovini i razvoju, oko 80 posto svjetske robne trgovine obavlja se brodovima, a prema procjenama Guya Plattena, generalnog tajnika Međunarodne komore pomoraca, iz Indije dolazi više od 200 tisuća od ukupnih 1,7 milijuna pomoraca širom svijeta. Mnogi od njih imaju časničke činove.

"Nedostatak pomoraca poremetio bi globalni lanac opskrbe", rekao je Platten.

Kako su mnoge zemlje zabranile letove iz Indije, već je nemoguće premjestiti indijske radnike u luke širom svijeta i zamijeniti posade.

René Piil Pedersen, voditelj odjela za pomorstvo u tvrtki "Maersk", najvećoj svjetskoj tvrtki za prijevoz kontejnera, nada se da će zemlje početi razlikovati redovite putnike od pomoraca. U suprotnom bi se, rekao je, svijet mogao suočiti i s ozbiljnom prijetnjom za globalne tokove tereta i s "humanitarnom krizom", jer posade neće moći napustiti svoja plovila i vratiti se kući. U "Maersku" 30 posto pomoraca dolazi iz Indije.

Pandemija je lani bacila globalni pomorski promet u kaos, s gotovo 200 tisuća pomoraca koji su mjesecima bili u blokadi zbog zatvaranja luka i prizemljenih zrakoplova. Neki su radnici svoja plovila počeli nazivati ​​"plutajućim zatvorima", a Pedersen se boji povratka na taj scenarij ako se nastavi indijska kriza.

Neka mjesta, poput Ujedinjenih Arapskih Emirata, Singapura, Hong Konga i kontinentalne Kine, već su uvela stroga ograničenja u karanteni za brodove koji dolaze iz indijskih luka.

Stručnjaci kažu da bi cijepljenje pomoraca moglo biti rješenje, ali to bi se moglo pokazati teško izvedivim.

Svjetski program cijepljenja već trpi zbog izbijanja pandemije u Indiji, koja inače proizvodi više od 60 posto svih cjepiva koja se prodaju na globalnoj razini. Indijski institut za serum (SII), najveći svjetski proizvođač cjepiva, prošle je godine dogovorio proizvodnju do 200 milijuna doza cjepiva za koronu za 92 zemlje. No, samo dva posto indijskog stanovništva je potpuno cijepljeno, pa bi indijska vlada i SII mogli preusmjeriti opskrbu cjepivima na indijske građane.

image
Jewel Samad/AFP

Indija je i najveći svjetski dobavljač generičkih lijekova.

No indijski proizvođači lijekova dobivaju čak 70 posto svojih sirovina iz Kine, karike u lancu opskrbe koja je ranjiva s obzirom na val koronavirusa. Krajem travnja kineska aviokompanija Sichuan Airlines obustavila je teretne letove za Indiju na 15 dana.

Većina zemalja ovisi o Indiji kad je riječ o generičkim lijekovima, a Indija o sirovinama o Kini. Bit će to velik udarac za globalni lanac opskrbe farmaceutskim proizvodima ako se poremeti trgovina, kažu stručnjaci.

Pandemija je dotaknula i svijet mode. U glavnim centrima za proizvodnju odjeće u Delhiju i Bangaloreu izostaje čak 50 posto radnika.

Domaća odjevna industrija prošle godine pala je za 24 posto, prema podacima Wazir Advisors.

Indija je također glavni svjetski izvoznik kože i proizvoda od kože i glavni proizvođač obuće, nakon Kine, koji proizvodi gotovo tri milijarde pari cipela godišnje.

matea roglić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. lipanj 2021 08:37