StoryEditor
SvijetPobjeda socijalista

Zapatero najavio ‘novu Španjolsku’

Piše PSD.
11. ožujka 2008. - 15:54

Pobjeda španjolskog socijalističkog premijera Josea Luisa Rodrigueza Zapatera na parlamentarnim izborima najvjerojatnije će mu omogućiti da nastavi svoj posao na, kako smatra, “novoj i modernoj Španjolskoj”, javljaju u ponedjeljak agencije prenoseći mišljenja analitičara.

Jose Luis Luis Rodriguez Zapatero

Zapaterova pobjeda drugi put za redom učvrstila je njegov položaj. Njegova je vladajuća Socijalistička stranka pobijedila ali nije osvojila apsolutnu većinu. Socijalisti će tako u donjem domu parlamenta, nakon osvojenih 43,7 posto glasova, imati 169 od 350 zastupničkih mjesta. Oporbena Narodna stranka s 40,1 posto glasova imat će 153 zastupnička mjesta.

Tijekom četverogodišnjeg mandata Zapatero je iz mlađahnog ‘lidera’, kojeg je oporba posprdno zvala Bambi, prerastao u odvažnog premijera koji nije oklijevao provesti niz radikalnih društvenih reformi, unatoč žilavom otporu moćne Katoličke crkve.

Pod njegovim je vodstvom konzervativna Španjolska postala jedna od najnaprednijih europskih zemalja, jamčeći homoseksualcima puna bračna prava, uključujući pravo i na posvajanje djece, promičući zakone o jednakosti žena, a olakšao je i postupak razvoda braka. Vlada je odobrila istraživanje matičnih stanica te smanjila utjecaj Crkve na sustav obrazovanja.

HINA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2021 02:16