StoryEditorOCM
Svijettreba izbjegavati

Zamalo tragedija: učenik doživio srčani udar zbog energetskog pića, škola poslala ozbiljno upozorenje

Piše Vijesti SD
12. svibnja 2023. - 09:21

Osnovna škola Milton na Hendre Farm Driveu u američkom Newportu izdala je upozorenje svim roditeljima nakon što je jedan učenik doživio srčani udar zbog energetskog pića koje je popio, piše Fenix-magazin.de.

U SMS poruci koju je poslala uprava škole stoji da žele upoznati roditelje s trenutnim slučajem.

- Djetetu su morali ispumpati želudac i iako mu je sada bolje, roditelji su htjeli da ovo podijelimo kao podsjetnik na moguće štetne učinke, piše u SMS poruci,  javlja Wales Online.

Jer energetski napitak kojeg reklamiraju YouTuberi Logan Paul i KSI pod nazivom “Prime” sadrži oko 140 miligrama kofeina, dvostruko više od obične šalice kave. Energetski napitak “Prime” često je izazivao pomutnju u Ujedinjenom Kraljevstvu. U njemačkim trgovinama nije dostupan.

Dr. Christoph Specht upozorava na na energetska pića. Kaže kako čak i više od dvije energy doze dnevno mogu biti kobne. I to je ono što stimulativna pića čini tako opasnima.

- Energetski napici sastoje se uglavnom od šećera, taurina i kofeina te stoga nisu prikladni za (mlađu) djecu. Energetsko piće, koliko god slatkog okusa bilo, često se pije u velikim količinama i u kratkom vremenu i to je problem. Jer postoji povećan rizik od predoziranja kofeinom, rekao je liječnik opće medicine i dr. Christoph Specht.

Djeca i mladi obično nisu navikli na puno kofeina, pa na njega posebno brzo reagiraju. Liječnik stoga upozorava na posljedice.

- Srce brže kuca, tlak raste, znojite se, uzbuđeniji ste. Ovo je možda isprva vrlo smiješan fenomen, ali u slučaju predoziranja može biti opasno po život. Jer kofein uglavnom utječe na srce, a u najgorem slučaju može dovesti i do srčanog zastoja, kaže dr. Christoph Specht, a prenosi Fenix magazin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 14:17