StoryEditorOCM
Svijetsklonost metaforama

Zabrinjavajuća poruka kineskog predsjednika glavnim dužnosnicima za sigurnost: Pripremite se na najgori scenarij

Piše Vijesti SD
31. svibnja 2023. - 22:04

Kineski predsjednik Xi Jinping sazvao je hitni sastanka s glavnim dužnosnicima za sigurnost u zemlji i pozvao ih da se pripreme za najgori scenarij - piše N1.

Pritom je zatražio da pojačaju napore kako bi očuvali Kinu od unutarnjih i vanjskih prijetnji.

“Složenost i kompleksnost pitanja nacionalne sigurnosti s kojima se trenutno suočavamo značajno su porasli. Moramo razmišljati o najgorem mogućem scenariju i pripremiti se podvrgnuti velikim testovima jakih vjetrova i valova, pa čak i opasnog, olujnog mora”, bio je sklon metaforama Xi dok se obraćao najistaknutijim članovima Komunističke partije, prenosi CNN.

Motive za takav govor nije pronašao sam u vanjskoj nego i unutarnjoj politici. Kina se nalazi pred cijelim nizom izazova, u prvom redu ekonomskih. Koji su se pojavili zbog utjecaja “vanjskih faktora”. Sankcije i trgovinski rat značajno su narušili dominaciju na koju je Kina navikla kroz proteklih deset i više godina.

“Moramo ubrzati i modernizirati državne sigurnosne sustave i mogućnosti, s fokusom napraviti ih učinkovitijima u praksi”, naglasio je kineski predsjednik, referirajući se pritom na “stvarne bitke”.

Očito, kineski lider priprema naciju za sukobe, samo je pitanje pretjeruje li kad upozorava na najgori scenarij. Od prvog dana vladavine koja traje već točno deset godina, ovaj najmoćniji lider u modernoj kineskoj povijesti, inzistira na što “efikasnijoj sigurnosti”.

Pod time se misli na stroži nadzor građana, stranaca u Kini, kolanju informacija unutar zemlje, iz zemlje i u zemlju… Želi što maksimalniju kontrolu jer to vidi kao preventivno djelovanje, u skladu sa stavom da je za globalnije ambicije potreban “mir u kući”.

Zato mu cenzura, politički progoni, izgoni stranih kompanija i pritvori za neistomišljenike ili kritičare nisu strani. Također, potpuno kontrolira domaće tajkune i onemogućava ih da čak u primisli postanu moćniji od njega.

Svijet posljednjih godina potresaju brojne krize, Kinu se direktno krivi za onu vezanu uz pandemiju koronavirusa, a kritizira se i, između ostalog, njena politika prema Tajvanu, Hong Kongu i Ujgurima.

Stoga, kad osoba koja, prema standardima Zapada, već ionako vlada na autoritativan pa i gotovo totalitaran način, govori o pripremama za najgori scenarij, svijet joj mora posvetiti punu pozornost - piše N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. rujan 2023 04:46