StoryEditorOCM
Svijetna visokoj razini

Veliki korupcijski skandal trese Ukrajinu, hoće li to pomoći Zelenskom? ‘Šokantno je, ali učinili su što su trebali‘

Piše L.G./JL
20. svibnja 2023. - 09:24
Mito koje je primio sudac Vrhovnog suda Ukrajine; Voldoimir ZelenskiNacionalni Antikorupcijski Biro Ukrajine/Facebook/AFP

Korupcijski skandal u Ukrajini koji je otkriven ovog tjedna možda je potaknuo zabrinutost oko opskrbe zemlje vojnom pomoći, ali reakcija vlasti na to bi ipak mogla pomoći u osiguravanju veće pomoći Zapada, rekli su brojni stručnjaci za Newsweek. Ranije ovog tjedna, čelnik ukrajinskog Vrhovnog suda pritvoren je u sklopu istrage o podmićivanju od strane antikorupcijskih tijela.

- ‘Neprimjerena korist‘ od 2,7 milijuna dolara ‘namijenjena predsjedniku Vrhovnog suda i odvjetniku mogla bi biti dio šire sheme korupcijskog pritiska na sudove‘, navodi u priopćenju Nacionalni ured za borbu protiv korupcije Ukrajine i Specijalizirano tužiteljstvo za borbu protiv korupcije. Agencije nisu spomenule nikakva imena, ali glavni sudac Vsevolod Kniaziev smijenjen je ovog tjedna sa svoje dužnosti, izvijestilo je više medija.

- Ovo je prvi put da su te agencije za provođenje zakona razotkrile korupciju na tako visokoj razini - stoji u zajedničkom priopćenju od utorka.

To nije bio prvi put da je korupcija u Ukrajini dospjela na naslovnice od izbijanja rata s Rusijom u veljači 2022. U siječnju ove godine ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski smijenio je niz dužnosnika, uključujući ministre i guvernere.

- Svi unutarnji problemi koji koče državu se čiste. To je neophodno za našu obranu i pomaže našem približavanju europskim institucijama - rekao je tada Zelenski.

Povijest korupcije

Ukrajina ima povijest korupcije daleko prije izbijanja rata s Rusijom. U 2021. Ukrajina je bila na 122. mjestu od 180 zemalja na Indeksu percepcije korupcije Transparency Internationala. Američka neprofitna organizacija Freedom House daje Ukrajini ocjenu 50 od 100 u svom pregledu statusa globalne slobode. Na pitanje ‘Jesu li mjere zaštite od službene korupcije jake i učinkovite?‘ daje zemlji 1 od 4. Primjećuju napredak koji je Ukrajina postigla po tom pitanju, ali inzistiraju: ‘Korupcija ostaje ozbiljan problem, a politička volja za borbu protiv nje je nedosljedna.‘

image
Nacionalni Antikorupcijski Biro Ukrajine/Facebook

Neki od zapadnih saveznika ranije su izrazili zabrinutost oko toga gdje točno završavaju različiti oblici pomoći poslani Ukrajini. Milijarde dolara poslane su u zemlju, a neki republikanci pozvali su na reviziju kako se troše. Također je bilo zabrinutosti od strane nekih unutar zemlje, uključujući Transparency International Ukraine, o tome kako su provedene istrage korupcije, prenosi Jutarnji.hr.

Stručnjaci su za Newsweek rekli da će, iako najnovija otkrića o korupciji mogu dodatno naštetiti ugledu zemlje među njezinim kritičarima, transparentnost istraga u konačnici ići u korist Ukrajine, postajući ključna ne samo za postizanje napretka u mogućim pridruživanjima EU-u i NATO-u, već također u održavanju protoka vojne pomoći.

Na svojoj nedavnoj europskoj turneji u Rimu, Berlinu, Parizu i Londonu, Zelenski je udvostručio pozive za borbene zrakoplove zapadne proizvodnje kao što su F-16, koji bi bili značajna nadogradnja zrakoplova iz sovjetske ere kojima ukrajinske zračne snage trenutačno upravljaju.

- Sada radimo na stvaranju koalicije borbenih zrakoplova, a djelomično su moji posjeti europskim prijestolnicama usmjereni na to. Mislim da ćemo u tome i uspjeti - rekao je Zelenski novinarima tijekom konferencije za novinare s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom.

Obučavanje pilota

Nekoliko kijevskih saveznika obvezalo se obučavati ukrajinske pilote na zrakoplovima poput F-16, ali nijedna zemlja još nije obećala osigurati napredne borbene zrakoplove. Stručnjaci primjećuju da postoji nekoliko razloga za oklijevanje Zapada u osiguravanju zrakoplova, ali neki kažu da otvorena predanost Ukrajine otkrivanju korupcije pomaže u traženju vojne pomoći, kao i bližoj suradnji sa zapadnim institucijama.

- Iako je pomalo šokantna, objava od utorka jasan je pokazatelj da Ukrajina ozbiljno želi ukloniti prepreke članstvu u EU-u i NATO-u, rekao je David Dunn, profesor političkih znanosti na Sveučilištu Birmingham u Ujedinjenom Kraljevstvu.

- Na neki način ovo možete čitati kao potpuno pozitivnu stvar - rekao je Dunn za Newsweek.

- To je dio nastojanja Ukrajine da se uključi u EU i da postane ‘čvrsto ugrađena u Zapad‘, ističe Dunn za Newsweek, dodajući da je također ‘u strateškom interesu Europe i SAD-a pomoći Ukrajini na tom putu‘.

Najnoviji korupcijski skandal mogao bi potaknuti rezerve oko pružanja pomoći Ukrajini koje su se već pojavile na desnoj strani političkog spektra SAD-a, rekao je Dunn, ali će međunarodna zajednica u širem smislu vjerojatno pozitivno prihvatiti obveze za borbu protiv korupcije.

- Izloženost korupciji označava djelotvornost i djelotvornost postojeće antikorupcijske infrastrukture - tvrdi Andrij Biletski iz kijevskog Centra za istraživanje i obrazovanje protiv korupcije.

- Učinili su ono što su trebali učiniti. Otkrili su i pokušali privesti pravdi visokog dužnosnika, čelnika Vrhovnog suda - rekao je za Newsweek.

Poduzimaju se napori

- Budući da je slučaj objavljen putem službenih kanala, a ne medija, to pokazuje da se ‘poduzimaju napori da se otkrije i riješi korupcija na najvišim razinama vlasti‘ - ustvrdio je Biletski.

- Međutim, važno je naglasiti da se razotkrivanje korupcije ne bi trebalo smatrati pokazateljem da je korupcija široko rasprostranjena ili sveprisutna u cijelom pravosuđu ili vladi - ističe Biletski.

Vijest je ‘snažan signal da je Ukrajina ozbiljna ne samo u namjeri da prevlada na bojnom polju, već i u poduzimanju reforme pravosuđa koja bi je približila standardima naprednih demokracija‘, kaže Mikhail Alekseev, profesor političkih znanosti na Sveučilištu San Diego State.

Rad ukrajinske vlade na iskorjenjivanju korupcije na najvišim razinama zaslužuje ‘veću, a ne manju podršku od nas i za njezinu vojsku i za izgradnju institucija‘, rekao je Alekseev, dodajući da nedavne ukrajinske ankete javnog mnijenja pokazuju da se njezini stanovnici ne žele vratiti ‘pokvarenim stazama iz prošlosti‘.

- Dugoročne značajne reforme bit će nemoguće ako Rusija zadrži okupirane teritorije, nastavi svoju masovnu vojnu agresiju i istroši obranu Ukrajine i volju njezinih saveznika da vojno podrže Ukrajinu - rekao je Alekseev.

- Bilo bi ‘kontraproduktivno‘ ako bi se ukrajinski napori da se ukloni dugogodišnja korupcija iskoristili za zaustavljanje potpore Ukrajini - kaže David Jordan, suravnatelj Freeman Air and Space Instituta na King‘s Collegeu u Londonu.

To bi povećalo izglede Moskve za uspjeh, rekao je, dodajući da bi bilo ‘nevjerojatno kratkovidno temeljiti odluke samo na odavno poznatom problemu korupcije koji zastrašuje ukrajinsku javnost‘ i stoga učiniti ‘vjerojatnijim da bi Putin mogao uspjeti‘, zaključuje Jordan za Newsweek.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. rujan 2023 22:12