StoryEditorOCM
Svijetvelika tragedija

Najmanje 28 poginulih u eksploziji u rudniku ugljena u Turskoj, deseci su zarobljeni ispod zemlje

Piše PSD
15. listopada 2022. - 06:59

Najmanje 28 osoba smrtno je stradalo, u rudniku ugljena koja se dogodila oko 18.15 sati po mjesnom vremenu 300 metara ispod ulaza u rudnik na sjeveru Turske, u okrugu Amasra, u crnomorskoj provinciji Bartin, javio je turski ministar zdravstva Fahrettin Koca.

- Sve naše institucije pedantno nastavljaju svoj rad na svim pitanjima vezanim uz eksploziju, a posebice traganje i spašavanje koje je započelo ubrzo nakon incidenta. Trojica naših ministara prebačena su u regiju po našem nalogu kako bi obavljali i nadzirali radove na licu mjesta. Također sam otkazao svoj program za Diyarbakir sutra i nadam se da idem u Amasru. Koordinirat ću sav posao na licu mjesta. Svi naši zdravstveni timovi i bolnice u regiji mobilizirani su za našu ranjenu braću. Uz postojeće objekte, naše Ministarstvo zdravstva uspostavilo je jedinicu za hitne slučajeve u regiji. Naši zrakoplovi hitne pomoći spremni su za prijenos naših ozlijeđenih. U vezi eksplozije pokrenuta je potrebna istraga, raspoređena su naša 3 tužitelja. Istraga se nastavlja u svim svojim dimenzijama. Treba uzeti u obzir samo izjave naših službenih institucija vezane za ovaj tužni događaj, a zlonamjerne sadržaje koji sadrže provokacije i dezinformacije ne treba poštovati - oglasio se putem Twittera turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Ukupno 110 radnika nalazilo se u rudniku u vrijeme eksplozije, a njih 49 nalazilo se u dubljim dijelovima rudnika, gdje je rizik veći. Dosad je izvučeno 36 radnika,

Ozlijeđeni su na nosilima odneseni do vozila hitne pomoći, pokazale su snimke televizijskog kanala CNN Türk.

Eksploziju je navodno uzrokovao transformator u rudniku ugljena koji je u vlasništvu državnog turskog poduzeća Hard Coal Enterprises, priopćila je turska Uprava za katastrofe (AFAD).

Nekoliko spasilačkih timova poslano je na to područje, uključujući i one iz susjednih provincija.

Turska ima povijest nesreća u rudnicima zbog slabo regulirane zaštite na radu.

U najgoroj rudarskoj katastrofi u Turskoj koja se dogodila 2014. godine ukupno 301 osoba poginula je u velikoj eksploziji u rudniku ugljena u okrugu Soma u egejskoj pokrajini Manisi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. siječanj 2023 08:39