StoryEditorOCM
Svijetnapričali se

Vatikan javlja o ‘srdačnim razgovorima‘ pape Franje i najviših dužnosnika Svete Stolice s talijanskom premijerkom Meloni: Nije poznato jesu li se dotakli i teme koja ih dijeli

Piše hina
10. siječnja 2023. - 15:03

Nova talijanska desničarska premijerka Giorgia Meloni sastala se u utorak s papom Franjom i najvišim vatikanskim dužnosnicima i održala s njima "srdačne razgovore", objavila je Sveta Stolica. 

Meloni je u listopadu preuzela čelo najdesnije vlade u talijanskoj poslijeratnoj povijesti. 

Ta 45-godišnja katolička konzervativka protivi se pobačaju, sumnjičava je prema pravima LGBT osoba, a definirala se kao "majka", "Talijanka" i "kršćanka".

No između nje i pape ima razlika budući da je papa Franjo glasni branitelj migrantskih prava, a Meloni zagovara strogu graničnu politiku.

Susret premijerke i Pape trajao je 35 minuta, nakon čega je Meloni razgovarala s kardinalom, državnim tajnikom Pietrom Parolinom i nadbiskupom Paulom Richardom Gallagherom, vatikanskim ministrom vanjskih poslova.

"Tijekom srdačnih razgovora", Meloni, Parolin i Gallagher raspravili su "brojna pitanja koja se odnose na talijansku socijalnu situaciju", uključujući siromaštvo, obiteljska pitanja, obrazovanje i demografsku krizu, priopćio je Vatikan. 

Razgovarali su još o Europi, Ukrajini i migraciji, dodaje se u priopćenju, ali bez otkrivanja pojedinosti. 

Meloni je na susret s papom Franjom došla odjevena u crno u pratnji nevjenčanog partnera, televizijskog novinara i njihove šestogodišnje kćeri. 

Papa i premijerka tradicionalno su razmijenili darove. Kolekcionarka Meloni poklonila je Franji figuricu anđela. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. ožujak 2023 02:43