StoryEditor
Svijettužni oproštaji

Umjesto na groblju, zbog koronavirusa i sprovodi se održavaju online: ‘Dobila sam poziv da se uključim u prijenos ispraćaja dragog prijatelja‘ 

26. ožujka 2020. - 13:12
TOPSHOT - This picture taken on March 23, 2020 shows a pallbearer taking a picture of a coffin for the relatives of a deceased person at the cemetery of Grassobbio in the province of Bergamo, as they could not attend the ceremony because they are in quarantine as a result of the COVID-19 novel coronavirus. (Photo by Piero CRUCIATTI/AFP)Piero Cruciatti

Na što će nas sve još natjerati mala opasna čestica koronavirusa? I na što ćemo se još morati privikavati?

Ovih dana tako stižu i vijesti iz svijeta o sprovodima koji se, zbog zabrane okupljanja većeg broja ljudi, održavaju online. Dobro ste čuli! S bliskim i dragim osobama možda ćemo se i mi, umjesto na grobljima, uskoro opraštati - videovezom!

Zastrašujuće je čuti da ceremonije pokopa postaju nešto kao videokonferencija, ali upravo to je jučer doživjela Puljanka Aida Šehić.

- Primila sam obavijest da se preko zoom-a uključim u videoprijenos sprovoda dragog mi prijatelja u Barceloni koji je preminuo od koronavirusa – priča nam Aida šokirana i sama nečim što, dakako, nije ni pomislila da će ikada iskusiti.

- On je bio moj trener daljinskog plivanja. Ja sam u Barceloni bila na dodatnoj edukaciji i kako sam veteranka plivanja uključila sam se u tamošnji klub. Čovjek je bio divan, 45-godišnjak, doznala sam nedavno doduše da je bio teško bolestan i ovaj virus je učinio svoje.

Pokupio ga je, najvjerojatnije, odlazeći u bolnicu na terapije. Njegova supruga svima je jutros uputila poziv na pokop, inače imaju dvoje djece tinejdžerske dobi – govori Aida kojoj je utoliko teže što se na kraju nije uspjela konektirati pomoću aplikacije na vrijeme pa je preskočila to iskustvo.

- Imala sam problem s internetom - pojašnjava nam.

Pokušala je doznati od prijatelja kako je sve protekle da bi i nama dočarala online pogreb, ali se i njemu, na nesreću, dogodilo da je zakasnio. Oboje su očajni, ali jasno im je da bi im to bilo čak puno potresnije nego da su bila na mjestu događaja u Barceloni.

Inače, ljudi se već u više zemalja zbog koronavirusa opraštaju s bliskim osobama putem videa. Prije dva dana je CNN prenio sličnu vijest iz SAD-a.

Ondje je na takav način održana ceremonija pokopa jedne 82-godišnjakinje koja je, kako pišu, bila jako društvena i teško bi bilo zamisliti da bi je u normalnim okolnostima na posljednje počivalište ispratilo manje od stotinu ljudi. Tako CNN prenosi potresne riječi njenog unuka.

- Drago mi je što sam vidio dio sprovoda moje bake uživo, ali sam uznemiren zbog cijelog iskustva jer teško je s takvim emocijama sjediti u kući - rekao je Garrett Gallindo.

Kako javlja CNN, još su neke zemlje prihvatile trend online posljednjih ispraćaja.

"Nekoliko smo puta koristili svoj livestream za sprovode prije izbijanja COVID-19 radi članova obitelji koji nisu mogli putovati", rekao je CNN-u pastor Bryan Sabourin iz župe Holy Trinity u Novoj Škotskoj u Kanadi. Sada će, najavio, to iskustvo pokušati ponovno primijeniti.
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

27. studeni 2020 01:04