StoryEditorOCM
SvijetNAJDUŽA BITKA

Ukrajinci u nepokorenom Bahmutu drže još nekoliko ulica: ‘Pogledajte kako nas napadaju. Drogirani su!‘

Piše VIJESTI SD
10. svibnja 2023. - 14:35

U bunkeru nedaleko od ruba Bahmuta, 77. brigada ukrajinske vojske usmjerava artiljerijsku vatru kako bi pomogla svom pješaštvu koje ruske snage nastoje protjerati sa zapadnog ruba grada. Ako Ukrajinci ostanu bez tih nekoliko ulica koje u tom dijelu grada drže, Rusija će se naći na korak do kontrole nad Bahmutom. Njezina će pobjeda, međutim biti - Pirova. Bahmut je skoro pa potpuno uništen. Gotovo da nema zgrade koja nije oštećena. Njegovi su građani odavno pobjegli izvještava BBC, a prenosi Jutarnji list.

Bitka za Bahmut najduža je i najkrvavija bitka ukrajinskog rata. Prema procjenama zapadnih dužnosnika, između 20 i 30 tisuća ruskih vojnika ubijeno je ili ozlijeđeno u borbama za ovaj grad na istoku Ukrajine. Nije ni ukrajinska vojska prošla puno bolje, a bitka još uvijek nije gotova. Bahmut je obavijen crnim dimom, a njegovim ulicama odjekuju artiljerijski udari.

Rusija ga mjesecima pokušava zauzeti, no nikako ne uspijeva. Bitka za Bahmut pokazuje koliko je ukrajinska vojska uporna i predana, ali i da će kontraofenziva koju planira poduzeti biti bitno složenija operacija.

Nakon jednog od artiljerijskih udara, koji je naredila 77. brigada ukrajinske vojske, pogođena je jedna kuća. Nekoliko sekundi kasnije, iz njezinih je ostataka počeo sukljati dim. Ubrzo zatim, iz dima su izašla dva muškarca. Jedan od njih djelovao je ozlijeđeno. Novinar BBC-a, koji je razgovarao s pripadnicima 77. brigade, pitao je vojnike misle li da se radi o pripadnicima zloglasne ruske plaćeničke vojske Wagner, predvodnicima Moskvina desanta na Bahmut.

‘Wagnerovci ne mare za suborce‘

"Da", rekao je Miroslav, jedan od ukrajinskih vojnika koji su preko ekrana u bunkeru artiljeriji govorili gdje da udari. "Bore se prilično dobro, no do suboraca im baš i nije stalo", dodao je Miroslav. Ukrajinac kaže da Wagnerovci nemaju potporu artiljerije te da se uglavnom samo zalijeću na ukrajinske pozicije u nadi da će ovaj put imati više sreće nego prošli. "Oni samo hodaju prema nama. Mora da su na nekim drogama", nadovezao se Mikola.

image

Ukrajinski tenkisti u tenku T-64 na prvoj liniji pored Bahmuta 

Sergey Shestak/Afp

Mnogima nije jasno zašto obje strane još uvijek inzistiraju na kontroliranju Bahmuta, grada koji je višemjesečno granatiranje pretvorilo u olupinu. Mikola priznaje da je bitka za grad Ukrajinu skupo koštala. Mnogi su vojnici u njoj izgubili živote, a gradske su ulice vrlo opasne bojišnice. Iskusnije trupe zamijenili su novaci. "Postat će isti ratnici kao i oni koji su se borili prije njih", dodao je Mikola.

Južno od Bahmuta, 28. brigada ukrajinske vojske radi na tome da ruske snage ne okruže grad. Wagnerovce s kojima su se dosad borili zamijenili su ruski padobranci. S njima se sukobljavaju na dnevnoj bazi. Za vrijeme kratke pauze, 29-godišnji ukrajinski vojnik Jevhen pokazao je novinarima BBC-a njihovu obrambenu poziciju u obližnjem šumarku. Proljeće im je omogućilo da se sklone iza drveća koje je opet puno lišća, no mnoga su stabla stradala u artiljerijskim udarima Rusa.

Dok su Ukrajinci i novinar BBC-a trčali preko tla punog rupa, ruski su ih vojnici gađali minobacačima. "To je bilo gusto", rekao je novinarima Jevhen. "Sad ćemo im uzvratiti", dodao je Ukrajinac. Nekoliko minuta poslije, ukrajinske su snage po Rusima zapucali iz oružja malog kalibra i RPG-ova. Iako je isprve izgledalo kao da nisu nikoga ranili, kasnije su doznali da su ozbiljnije ozlijedili jednog ruskog vojnika.

‘Utvrda ukrajinskog morala‘

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski Bahmut je nazvao "utvrdom ukrajinskog morala". Jevhen je ustrajan i ne želi odustati od obrane grada. "Cilj je da neprijatelja zadržimo u gradu", dodao je Ukrajinac. Jevhen smatra da bi Ukrajinci u budućnosti pretrpjeli još veće gubitke kada bi napustili Bahmut. "Mogli bismo se povući i spasiti nekoliko života, no kasnije bismo morali izvesti kontranapad i tad bismo izgubili još više vojnika", ustvrdio je ukrajinski vojnik.

Ukrajina se nada da je bitka za Bahmut rusku vojsku do te mjere iscrpila da će se teže upustiti u nove napadačke akcije. Rusija, međutim, nije samo mirno gledala dok se Ukrajina pripremala za nadolazeću ofenzivu. Nedavno objavljene satelitske snimke pokazuju da su ruske snage na okupiranom jugu iskopale duboke rovove i puteve optočile tzv. zmajevim zubima, barikadama koje trebaju zaustaviti tenkove. Te su obrambene konstrukcije bitno snažnije i otpornije od bodljikave žice i mina, s kojima su Ukrajinci osigurali svoje položaje kod Bahmuta.

image

Ranjeni ukrajinski vojnici čekaju liječničku pomoć blizu Bahmuta

Dimitar Dilkoff/Afp

Jug zemlje u fokusu

Očekuje se da će upravo jug zemlje biti u fokusu nadolazeće ukrajinske ofenzive. Rusija je već naredila djelomičnu evakuaciju nuklearne elektrane u Zaporižji. Ukrajinsku će ofenzivu predvoditi friško obučeni vojnici i nova mehanizacija koju je Zapad dostavio Kijevu.

Unatoč tom prilivu opreme i ljudstva, ministar obrane Ukrajine Oleksij Reznikov kaže da se od ofenzive ne trebaju očekivati čuda. Ukrajinski vojnik Jevhen BBC-u je rekao da zna da neće biti lako izvesti ofenzivu. "Već smo promijenili mišljenje svijeta o ukrajinskoj vojsci, a imamo još aseva u rukavu", rekao je Jevhen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 17:32