StoryEditor
Svijetobrat

Ukrajinci se ohrabrili, Rusi u neprilikama na južnom ratištu: ‘Šteta što nam Englezi nisu dali rakete duljeg dometa!‘

Piše Antonija Handabaka/JL
7. kolovoza 2022. - 09:26

Ruska vojska poslala je na južno ratište tisuće vojnika kako bi odgodila ili spriječila ponižavajuć poraz, preraspoređujući ljudstvo iz Donbasa kako bi pojačala snage ranjivo presječene širokom rijekom Dnjepar. S pojačanjima ruske snage na tom području sada broje više od 25.000 ljudi, prema podacima ukrajinskih obavještajaca. Devet ruskih borbenih grupa, svaka s 500 do 800 ljudi, prebačene su tamo iz Donbasa i s Krima.

"Boris Johnson nam nažalost nije dao rakete duljeg dometa jer bi ih pogodili već na putu", govori jedan od zapovjednika 28. motorizirane brigade za britanski The Times. "Ali, imamo mi iznenađenje za Ruse", dodaje, prenosi Jutarnji list.

Više od 10.000 ruskih vojnika trenutno se nalazi na zapadnoj obali Dnjepra, odvojeno od svojih opskrbnih linija s rijekom širokom kilometar i pol i tri mosta od kojih su dva onesposobljena raketnim sustavom Himars.

Kako piše Times, četiri rijeke oko grada Mikolajiva čine okosnicu bitke za ukrajinski jug. Neprijatelja su, kažu, namamili najavama protuofenzive, evakuacijama tog područja i polaganim, ali sigurnim guranjem prve linije na istok.

"Nemamo nagomilanu artiljeriju kao Rusi pa smo prisiljeni napredovati u malenim skupinama, oprezno. Prvi idu naši timovi za izviđanje te zauzmu promatračke pozicije. Potom dolazi naša pješaštvo kako bi ih osigurala. Ulazimo sve dublje, a oni nas prate. Mi smo poput čekića koji napravi rupe u zidu. Teško je izgraditi utvrđenja pa radije preuzimamo ruska", ispričao je Timesu zapovjednik, koji se predstavio nadimkom Hulk.

Ukrajinski napadi postaju sve odvažniji, podsjeća The Times. U srpnju se tako jedna skupina snimila kako ulazi u Herson, od početka rata u ruskim rukama, upada u zgradu i oslobađa pet ukrajinskih zarobljenika koje su ruski vojnici držali radi otkupnine.

Upravo su njihove penetracije ruske prve linije, razvučene 320 kilometara prema Mariupolju, te koje su prisilile Kremlj da pogleda prema jugu. Ipak, većina ljudstva povučena iz Donbasa je u padobranskim napadačkim skupinama, prema riječima savjetnika predsjednika Volodimira Zelenskog, Oleksija Arestoviča, pa se čini da Rusi imaju vlastite planove o okruživanju grada Mikolajiva iz smjera sjeverozapada. Ako je njihov plan Odesa, jedini put je most kroz Mikolajiv, kaže Times.

image
Bulent Kilic/Afp

Optimizam ukrajinske vojske na jugu, iako opipljiv, razvodnjen je dijelom razaranjem koje se svake noći događa u Mikolajivu i zbog vijesti o paklu u kojem se nalaze njihovi suborci pod ruskim raketiranjem u Donbasu. "To su ogromne topničke snage, moramo ih shvatiti ozbiljno", kaže Hulk čiji je brat zarobljen na istoku i zatvoren blizu Olenivke. Prošli tjedan Rusi su rekli da je ondje ubijeno 50 ukrajinskih vojnika u, kako tvrde, ukrajinskom udaru. Međutim, satelitske slike upućuju na to da su Rusi tamo iskopali grobove prije eksplozije. Kijev zato optužuje Moskvu da pokušava zataškati masakr ukrajinskih zarobljenika. "Znam da je bio živ prije eksplozije. Sada više ne znam što je s njim", kaže Hulk.

Nova ruska ofenziva ovdje se oslanja na opskrbu preko Dnjepra. Videozapisi objavljeni na ruskim kanalima na društvenim medijima pokazuju kako se pontonski mostovi utovaruju na zastarjele kamione KRAZ-255 iz 1980-ih, vjerojatno preuzete iz starih sovjetskih skladišta. Satelitske fotografije pokazuju Ruse kako vuku zalihe preko široke rijeke, ali pontonci nisu zamjena za cestovne mostove, kažu stručnjaci, prenosi Jutarnji list.

"Ne možete pontonom kompenzirati četverotračni most na autocesti, pa makar stavili četiri pontona jedan do drugoga. To je nešto što su Rusi stvarno pogrešno procijenili kada su odlučili prijeći Dnjepar", smatra Oleksij Melnjik, umirovljeni pukovnik i direktor centra Razumkov, ukrajinskog think tanka.

Trajektni prijelaz je spor i ne bi omogućio ruskim snagama da reagiraju ili se brzo povuku u slučaju ukrajinske ofenzive, dodaje. Međutim, gradnja punog pontonskog mosta bila bi riskantna. "Posebno sada s ukrajinskim kapacitetima za precizne udare. Jedna je stvar uništiti betonski most, za što je trebalo osam projektila. Potreban je samo jedan udarac u pontonski most i gotovo je."

Ukrajinski precizni Himarsi, opremljeni projektilima s dometom od 85 kilometara, gađaju ruska skladišta oružja i pojačanja daleko iza prve crte. U nedavnom napadu potpuno je uništen vojni vlak od 40 vagona krcat streljivom i opremom. Također su nagrizli i rusku protuzračnu obranu. To je ukrajinskim zračnim snagama omogućilo više letova iznad tog područja, što je kulminiralo onim što su promatrači opisali kao "ogroman napad" na neprijateljske položaje u regiji Herson. "Mislim da orkama već fali sustava protuzračne obrane jer su ih Himarsi ‘pojeli‘, napisao je Sergej Naumovič, ukrajinski vojni bloger, koristeći pogrdnu riječ za ruske vojnike u Ukrajini. "Ovo je prvi tako veliki zračni napad Ukrajine na ove položaje."

Stiješnjena između velikih rijeka i mora, čini se da je fragmentirana ruska vojska u ranjivoj poziciji. Putinov politički kapital ne može si priuštiti gubitak Hersona, jedinoga grada koji je okupiran netaknut, ali držanje zapadne obale Dnjepra moglo bi završiti katastrofalnim porazom. "Moskva ima dva izbora", rekao je Hulk, prenosi Jutarnji list.

 "Odmah se povući ili gledati kako njihovi ljudi plivaju nazad."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2022 15:02