StoryEditor

U Veneciji proglašene mjere obrane od poplave

Piše PSD.
31. listopada 2012. - 22:43
Venecijska uprava proglasila je u srijedu upozorenje za "aqua altu", porast razine mora u gradu, dok su tijekom poslijepodneva turističko središte grada i glasoviti Trg svetog Marka već bili pod vodom, javlja agencija France Presse.

Gradska uprava je postavila drvene mostiće kako bi se turisti i domaći stanovnici mogli kretati poplavljenim ulicama i trgovima.

Po predviđanju središta, "aqua alta" (tal. visoka voda) koja je tijekom dana bila 1,10 m iznad uobičajene razine, oko ponoći po mjesnom vremenu treba dosegnuti 1,40 m iznad uobičajene razine.

Fenomen "aqua alta" posljedica je zajedničkog utjecaja plime, jakog nevremena i redovite akumulacije vode iz Jadranskog mora u venecijansku lagunu.

Najgora "aqua alta" u povijesti ovoga grada dogodila se 4. studenog 1966. kada je grad bio pod 194 cm vode, a čitavu Italiju su pogodile katastrofalne poplave.

Vlada je prije devet godina pristupila izvedbi projekta gradnje 78 pokretnih nasipa ukupne duljine dva kilometra na ulazu u lagunu. Radovi čija se vrijednost procjenjuje na četiri milijarde eura trebaju se završiti 2014.

Jako nevrijeme zahvatilo je u srijedu velik dio talijanskog teritorija, uzrokujući probleme u pomorskom prometu, a više otoka u Napuljskom zaljevu odsječeno je od kontinenta.

U nekim dijelovima Sicilije škole su zatvorene, a u Toscani je pedesetak ljudi evakuirano s područja koje je i 2011. teško stradalo u poplavi.

Po meteorološkim predviđanjima, vrijeme bi se u četvrtak trebalo smiriti.

(H)
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. listopad 2021 01:23