StoryEditor
Svijetprovalili u sustav

U Slovačkoj hakeri došli do osobnih podataka oko 400 tisuća testiranih na koronavirus

Piše Hina
19. rujna 2020. - 10:43
AFP

Osobni podaci gotovo 400.000 osoba testiranih na koronavirus u Slovačkoj ostali su nezaštićeni nakon što je provaljeno u mrežne podatke nacionalnog zdravstvenog sustava, objavio je u petak Državni zdravstveni informativni centar (NCZI).

Pristup podacima u međuvremenu je onemogućen, rekao je novinarima direktor NCZI-ja Peter Bielik. Na problem je upozorila skupina takozvanih etičkih hakera.

"Nije nam bila namjera tražiti bilo kakve podatke, potpuno smo slučajno naletjeli na njih tijekom uobičajenog pretraživanja Googlea putem interneta", rekao je u četvrtak informatičar Pavol Luptak za portal Pravda.sk.

Pojasnio je da nije bilo potrebno nikakvo posebno hakersko znanje da bi se podaci otkrili. On i njegovi kolege preuzeli su podatke 130.000 pacijenata jer su željeli testirati sigurnost te su zatim upozorili vlasti na problem.

Planiraju izbrisati prikupljene podatke, koji uključuju imena, datume i mjesta rođenja, adrese, rezultate ispitivanja, informacije o napretku bolesti i laboratorijske nalaze.

Javnost je o svemu obaviještena tek nakon što su vlasti osigurale podatke, rekao je Luptak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

29. listopad 2020 12:00