StoryEditor
Svijetkvaliteta života u gradovima svijeta

U postkomunističkim zemljama najbolje se živi u Pragu

Piše PSD.
28. travnja 2009. - 19:57

U postkomunističkim zemljama srednje i istočne Europe najbolje se živi u Pragu, pokazala je najnovija rang-lista gradova prema kvaliteti života, koju redovno svake godine objavljuje američka consulting kompanija Mercer.

Najbolje se, međutim, među 215 gradova u cijelom svijetu, koje je Mercer uključio u svoju ovogodišnju listu, živi u austrijskoj metropoli Beču, a najgore (očekivano) u Bagdadu, dok je među europskim gradovima najgore prošao bjeloruski Minsk na 182. mjestu.

Članstvo u Europskoj uniji

Naša metropola Zagreb se, kako prenose češki mediji, nalazi na 103. mjestu. U odnosu na prošlu godinu napredovao je tri mjesta.

Spomenuti Prag kao najzgodnije istočnoeuropsko mjesto za život našao se na 71. mjestu, kao i prošle godine.

Za njim su od postkomunističkih glavnih gradova Budimpešta (74.), Ljubljana (78., lani 74.), Varšava na 85. mjestu kao i prošle godine, dok je Bratislava skočila za tri mjesta na listi i sada je 88.

U izvještaju američke tvrtke uzima se u rangiranju gradova čak 39 kriterija: privredni, sigurnosni, politička stabilnost, dostupnost obrazovanja, gradskog prometa... a posebno se naglašava da veliki impuls poboljšanju kvalitete života u regiji srednje i istočne Europe daje približavanje i članstvo u Europskoj uniji.

Milan Lazarević

Najbogatiji

Prag je proglašen i najbogatijim gradom bivšeg istočnog bloka, prema podacima Swiss Bank. Tako se našao ispred Budimpešte, Bratislave, Varšave, Rige i Ljubljane.

 

Izdvojeno

09. kolovoz 2020 05:47