StoryEditorOCM
Svijetprogon kao poruka

U Grčkoj počelo suđenje aktivistima zbog spašavanja migranata: Tereti ih se šverc ljudima i pranje novca!?

Piše hina
10. siječnja 2023. - 16:57

Četri godine nakon sudjelovanja u akciji potrage i spašavanja migranata, u utorak je u Grčkoj počelo suđenje 24-ici aktivista i suradnika organizacije Emergency Response Center International (ERCI) za više točaka optužnice, od šverca ljudima do pranja novca.

Europski parlament prozvao je to "najvećim slučajem kriminalizacije solidarnosti", a među optuženima je i plivačica Sarah Medini koja je sa svojom sestrom Yusrom pobjegla iz Sirije.

Suđenje je počelo u Mitileni, na Lezbosu, a odgođeno je za petak.

Yusra je kao članica tima izbjeglica sudjelovala na Olimpijskim igrama u Brazilu, a njihova priča pretočena je u film "The Swimmers".

Aktivisti su 2018. bili pritvoreni na nekoliko mjeseci zbog navodnog sudjelovanja u krijumčarenju ljudima, no optužnica je sada proširena te uključuje špijunažu, protuzakoniti pristup državnim komunikacijama, pranje novca i pomaganje u kaznenim djelima.

Policija je 2018. navela da su aktivisti prikupljali informacije o priljevu izbjeglica s turske obale prema grčkim otocima Lezbos i Samos te su direktno pomagali organiziranim krijumčarskim skupinama.

Mardini se danas nije pojavila u sudnici jer je protjerana i zabranjen joj je povratak u Grčku.

Njezin kolega Sean Binder rekao je da se treba boriti da potraga i spašavanje migranata bude dozvoljeno te da ljudi imaju pravo na azil.

Njih dvoje pridružilo se ERCI-ju, udruzi koja je u međuvremenu rasformirana.

Među ostalim članovima udruge su morski spasilac Nasos Karakitsos i umirovljeni Nizozemac Pieter Wittenberg.

Somalski migrant Mohamed Abdi osuđen svojedobno na 142 godine za šverc ljudima pošto je spasio više od 30 života potvrdio je da je navodio čamac s migrantima prema obali nakon što ih je njihov turski trgovac ljudima napustio.

No, sud u Mitileni mu je u ponedjeljak smanjio kaznu na vrijeme koje je do sada proveo u zatvoru te ga pustio na slobodu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2023 05:10