StoryEditorOCM
Svijetstatistika za 2014.

U EU za 50 posto povećan broj lažnih azilanata sa zapadnog Balkana

Piše PSD.
9. veljače 2015. - 11:45
Broj lažnih azilanata iz Bosne i Hercegovine, koji su utočište pokušali pronaći u nekoj od država-članica Europske unije, povećan je 2014. godine za preko 50 posto, no među zemljama zapadnog Balkana i dalje najveći broj podnositelja zahtjeva za azil dolazi iz Srbije, podaci su koje je prikupila Agencija EU za sigurnost vanjskih granica (FRONTEX).

Kako u ponedjeljak prenosi sarajevski "Dnevni avaz", FRONTEX je vlastima BiH poslao izvješće u kojemu stoji kako su na teritoriju EU prošle godine azil zatražile 6522 osobe s bosanskohercegovačkim putovnicama. U usporedbi s 2013. godinom riječ je o povećanju za 54 posto.

S cijelog područja zapadnog Balkana azil na teritoriju EU 2014. godine zatražilo je 43 tisuće osoba, što je u usporedbi s godinom prije također povećanje za 50 posto.

Najveći broj zahtjeva za azil podnijele su osobe iz Srbije i njih je bilo 19 tisuća.

FROTEX je evidentirao i znatno povećanje broja podnositelja zahtjeva za azilom koji dolaze iz Albanije. Ta je zemlja, s 10 tisuća podnesenih zahtjeva 2014. godine, tako dospjela s četvrtog na drugo mjesto među državama iz kojih dolazi najveći broj azilanata.

U svim pobrojanim slučajevima riječ je o osobama koje podnose zahtjeve za azil kako bi poboljšale svoje materijalno stanje, a u Ministarstvu sigurnosti BiH ranije su upozoravali kako tome pogoduju liberalne zakonske odredbe u nekim državama koje podrazumijevaju dugotrajne postupke provjera utemeljenosti zahtjeva pri čemu azilanti imaju pravo na solidna mjesečna novčana primanja koja su često veća od prihoda što ih ostvaruju u zemljama iz kojih dolaze.

Tajnik Ministarstva sigurnosti BiH Bakir Dautbašić je, komentirajući podatke o lažnim azilantima za 2014. godinu, upozorio kako je njih čak 5640 zahtjeve podnijelo njemačkim vlastima, koja je u međuvremenu pooštrila kriterije za dobivanje azila i skratila procedure provjera. "Nakon što su ti liberalni uvjeti za azilante uklonjeni može se očekivati da će se Broj lažnih azilanata iz BiH smanjiti", drži Dautbašić.

(H)
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. studeni 2022 06:59