StoryEditor
Svijetepidemija ne jenjava

Turski crni rekord: u jednom danu umrla 141 osoba, uvode se stroge mjere, vikendom i policijski sat

Piše Hina
20. studenog 2020. - 23:41
Liječničke udruge tvrde da je stvaran broj zaraženih i umrlih u Turskoj mnogo veći od onoga koji se službeno objavljujeAdem Altan/Ilustracija/AFP

Turska je u petak objavila da je u protekla 24 sata imala 141 smrtni slučaj povezan s koronavirusom, što je najveći broj dosad.

Nakon ovih novih žrtava o kojima je izvijestilo ministarstvo zdravstva, broj umrlih zbog pandemije popeo se u Turskoj na 12.084, a više od 435.000 slučajeva je službeno dijagnosticirano. Prethodni crni rekord zabilježen 19. travnja kad je bilo 127 umrlih.

Najnoviji podatci su objavljeni uoči stupanja na snagu restrikcija kojima se treba zaustaviti širenje epidemije.

Restorani i barovi će moći isključivo prodavati hranu za van, a Turci neće moći izlaziti vikendom od 20 do 10 sati.

Trgovački centri, velike trgovine i frizeri moraju prestati s radom u 20 sati počevši od petka, a kina će biti zatvorena do kraja godine. Nastava će se organizirati na daljinu do kraja prosinca.

Najavljujući u utorak te restrikcije, predsjednik Recep Tayyip Erdogan je upozorio da će vlada, nastavi li se epidemija pogoršavati, morati "razmisliti o još strožim mjerama".

Liječničke udruge tvrde da je stvaran broj zaraženih i umrlih u Turskoj mnogo veći od onoga koji je objavilo ministarstvo zdravstva.

Gradonačelnik Istanbula Ekrem Imamoglu, Erdoganov politički protivnik, pozvao je prošlog tjedna da se proglasi karantena u gospodarskom središtu zemlje koje je posebno teško stradalo.

Po njegovim riječima, broj ljudi koji svakodnevno umiru u Istanbulu viši je od broja koji vlada svakodnevno objavljuje za čitavu zemlju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

25. studeni 2020 07:52