StoryEditor
Svijetznakovit potez

Trumpov udar na društvene mreže: uredbom napao Facebook i Twitter, želi ih učiniti odgovornima za objavljeni sadržaj

29. svibnja 2020. - 13:42
Olivier Douliery/AFP

Donald Trump je usred predsjedničke svađe s Twitterom ispalio bučan hitac u pravcu velikih tehnoloških kompanija: donio je uredbu kojom se sužava njihova zaštita od odgovornosti za sadržaj objavljen na društvenim mrežama.

Na taj potez američki se predsjednik znakovito odlučio nakon što je Twitter po prvi put označio njegove objave kao potencijalno lažne, upozoravajući na provjeru činjenica u njegovu nedavnom postu da dopisno glasanje vodi u masovnu prevaru birača.

Analitičari upozoravaju da Trumpov rat s društvenim mrežama vjerojatno stremi puštanju crnila preko broja od 101 tisuće mrtvih Amerikanaca od Covida-19, no usprkos svemu u njegovom potezu ima i neke dublje logike, te puno predizbornih motiva.

Naime, prema aktualnom američkom zakonu o pristojnoj komunikaciji, tehnološke kompanije uživaju široki imunitet od građanskih tužbi za objavljeni sadržaj jer se tretiraju kao platforme, a ne kao izdavači. Trumpova uredba im vjerojatno stremi umanjiti tu vrstu imuniteta iz njegovih krajnje sebičnih pobuda, ali je posve relevantno pitati se čime takav povlašteni položaj one zaslužuju, a mediji ne?

Elaborirajući svoju odluku, narančasti stanovnik Bijele kuće je upozorio kako društvene mreže godinama imaju neprovjerljivu moć cenzure, uređivanja, oblikovanja, skrivanja i mijenjanja svih oblika komunikacije između građana i velike javne publike. Dodao je i kako ne postoji presedan u američkoj povijesti da tako mali broj korporacija kontrolira tako veliku sferu ljudske interakcije, i to se u činjeničnom smislu teško može opovrgnuti.

Twitter je na sve reagirao prispodobom o "reakcionarnom i politiziranom pristupu važnom zakonu", no nemali broj Amerikanaca, a naročito novinara, slaže se s tezom da bi Facebook i Twitter trebali odgovarati za objavljeno po istim zakonima kao Washington Post ili New York Times. Mnogi u iz Zuckerbergova svemira brane se kako postojeći poredak stvari u slobodi govora na internetu može promijeniti samo Kongres.

Matt Schruers iz udruge za računalnu i komunikacijsku industriju rekao je Associated Pressu da će Trumpova volja živahnu sferu javne rasprave na društvenim mrežama pretvoriti u dosadne i unaprijed odobrene zapise. Predsjednik i izvršni direktor Udruženja potrošačkih tehnologija Gary Shapiro predsjedničke namjere naziva neustavnim i autodestruktivnim: "Američke internetske tvrtke vode u svijetu i nevjerojatno je da ih baš naši politički lideri žele cenzurirati, oni isti koji se na njima masovno oglašavaju.“

Mnogi skeptici i oporbenjaci smatraju da je Trumpovo djelovanje dio izborne igre, jer su on i drugi konzervativci odavno već počeli ciljano optuživati velike tehnološke kompanije za liberalnu i pro-kinesku pristranost. Republikanski senator iz Teksasa Ted Cruz rekao je kako dolazi kraj njihovu skrivanju iza neprozirnih algoritama i imuniteta dok favoriziraju svoje vlastite političke programe.

To nije nikakva sloboda govora, upozorio je, nego upravo suprotno: gušenje slobodnog govora Amerikanaca. I menadžer Trumpove kampanje Brad Parscale prijeti divovima iz Silicijske doline da više neće moći biti nedodirljivi arbitri istine i cenzure. Prirodno pravo na masovno širenje nefiltriranih laži očito polaže samo aktualni predsjednik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

29. studeni 2020 00:19