StoryEditor
Svijetburna subota

Tisuće prosvjednika na ulicama Europe i Australije, u Londonu usprkos kiši i koroni mase u borbi protiv rasizma

Piše Hina
6. lipnja 2020. - 18:03

Tisuće prosvjednika izašlo je u subotu na ulice Europe i Australije, kao i stotine u Tokiju i Seulu, kako bi podržali američke prosvjede protiv policijske brutalnosti. 

Prosvjedi koji se šire diljem svijeta pokazuju sve veći bijes zboh policijskog postupanja prema etničkim manjinama, a izbili su nakon što je američki policajac 25. svibnja u Minneapolisu klečanjem na vratu dugim oko devet minuta ugušio Georgea Floyda. 

Prosvjedi protiv rasizma kakvi još nisu viđeni na Starom kontinentu sada se šire i diljem Europe, s desecima tisuća prosvjednika na ulicama. 

U Londonu su usprkos kiši na ulice izašle tisuće ljudi, okupivši se pred zgradom parlamenta. Prosvjednici su nosili zaštitne maske zbog koronavirusa i uzvikivali slogane poput „Bez pravde nema mira, ne rasističkoj policiji“, baš kao i prosvjednici u Sjedinjenim Državama. 

Ministrica unutarnjih poslova Priti Patel pozvala je ljude da ne dolaze na prosvjede zbog opasnosti pandemije. Koronavirus je u Velikoj Britaniji nakon SAD-a odnio najviše života. 

„U potpunosti shvaćam stav ljudi i njihovu želju za pravom da prosvjeduju, no Ujedinjeno Kraljevstvo je usred pandemije“, rekla je Patel.

„Onima koji žele prosvjedovati poručujem – molim vas, nemojte“. 

Stanovnici su na ulice izašli i u Berlinu gdje su popunili središnji Alexanderplatz, a prosvjedi su održani i u Hamburgu i Varšavi. 

Pariške vlasti zabranile su prosvjede ispred američkog veleposlanstva i na livadama oko Eiffelovog tornja, no prosvjednici su svjedno stigli u blizinu Placea de la Concorde, u blizini veleposlanstva, noseći natpise poput „Black Lives Matters“. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

18. rujan 2020 23:28