StoryEditorOCM
Svijetumjesto Stoltenberga

The Sun: Von der Leyen kandidatkinja za glavnu tajnicu NATO-a; Kolindu Grabar-Kitarović ne spominju

Piše Hina
1. travnja 2023. - 07:42

Britanski tabloid The Sun kasno u petak objavio je da je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen kandidatkinja za novu glavnu tajnicu NATO saveza. 

Britanski medij, pozivajući se na diplomatske izvore, piše kako je dio članica NATO-a predložilo Njemicu za preuzimanje vodstva savezom u listopadu ove godine, nakon što odstupi Norvežanin Jens Stoltenberg. 

Očekuje se da će on tada napustiti tu funkciju nakon devet godina. Predsjednici Europske komisije mandat ističe tek iduće godine. 

Tabloid piše kako bi von der Leyen čekala teška borba jer bi se Velika Britanija usprotivila njezinoj kandidaturi, smatrajući da je loše vodila oružane snage dok je bila njemačka ministrica obrane. 

Njemački Welt am Sonntag pisao je da su među kandidatima i aktualni britanski ministar obrane Ben Wallace i španjolski premijer Pedro Sanchez. Sun navodi i aktualnog britanskog premijera Rishija Sunaka, a kao kandidatkinje se spominju i estonska premijerka Kaja Kallas te kanadska ministrica financija Chrystia Freeland. 

The Sun ne spominje bivšu hrvatsku predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović koju je dio medija ranije također navodio kao kandidatkinju za čelo Sjevernoatlantskog saveza. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. svibanj 2023 20:47