StoryEditor
SvijetBAJKE ZA ODRASLE

Superjunak srpskih tabloida: kako je Vučić preživio pakao i vratio se kući s ključem Bijele kuće i Trumpovom olovkom za uspomenu

5. rujna 2020. - 16:40
Brendan Smialowski/AFP

Ne sumnjamo, pričat će Aleksandar Vučić o svojim zgodama s predsjednikom SAD-a Donaldom Trumpom jednog dana unucima, ali red je i da tabloidi otkriju neke tajne suvremenicima.
Jer, da nije njih, ne bismo znali da predsjednik Srbije, odlazeći u Bijelu kuću, zapravo ide – ravno u pakao! A ne na potpis sporazuma o normalizaciji prometa i ekonomije s Kosovom. Ali, točno je tako u četvrtak glasio naslov na naslovnici Vučiću odanog "Srpskog telegrafa": "Stiže i Hoti: Vučića u Beloj kući očekuje pakao! Pokušaće da ucene Srbiju".

"Informer" je uoči susreta u Bijeloj kući oprezno najavio: "Na sastanak o Kosovu možda dođe i predsednik Tramp". Manjkalo je, sportskim žargonom, samo ono: "Dat ćemo 300 posto iako igramo u gostima i svi će biti protiv nas"; "Spremni smo pobijediti i suce, ako zatreba"...

Istodobno, Vučićev pouzdani koalicijski partner Ivica Dačić je preko TV Pinka "obrađivao" domaću javnost, moglo bi se čak kazati i priprijetio, porukama u stilu da će Trumpu vrlo skoro zatrebati glasovi američkih Srba, dok "Albanci ionako glasaju za kandidata Demokrata, Bidena". Inzistiranje na međusobnom priznanju bilo bi, rekao je Dačić, "veliki minus u Trupovoj kampanji pred predsjedničke izbore 3. studenoga". Pa se ti, moj Donalde, misli!

Kao što je poznato, Vučić je otputovao u SAD kako bi potpisao ekonomske sporazume sa... e i to je sad bilo pitanje koje su različito formulirali u srpskim medijima. Neki su najavljivali kako ide na sastanak sa delegacijom Kosova, a drugi da ide na potpisivanje sporazuma s Amerikom, u posjet Bijeloj kući, koja je gotovo istovjetan sporazum (razlikuje se tek u jednoj točki, onoj koja najavljuje međusobno priznanje s Izraelom) potpisala i sa Kosovom. Ali, gle vraga i silnog iznenađenja, u Bijeloj su se kući zatekli – i Kosovari!

A pošto Srbija (još) ne priznaje Kosovo, Amerika je u "daytonskoj maniri" odigrala ulogu "neutralnog terena" i posrednika s autoritetom svjetske velesile. Što će zapravo reći da će za eventualno oglušivanje na potpisano u praksi potpisnici odgovarati izravno – službenom Washingtonu. Dakle, neće moći biti onoga, "ovo više ne važi jer niste ispoštovali to i to...; Ali vi ste nama... a mi smo vama..."

Dan poslije, u petak, naslovi novina u čiju lojalnost Vučiću nije pristojno sumnjati, doslovno su vrištali: "Amerika traži da priznamo lažnu državu!" ("Informer"). Večernje novosti su imale glavni naslov: Ultimatum u Beloj kući: Kobna tačka 10: Srbija mora da prizna Kosovo!". "Kurir" je uporavao na "podvalu u Beloj kući", ali i javljao: "Vučić brutalno odbio tačku 10!", dok su tamošnja "24sata" prenijela: "Vučić iz SAD: Predaja nikad nije bila opcija!"... Zaoštrilo se, dakle. Išao čovjek potpisati ekonomske sporazume a oni mu uvalili – da prizna Kosovo. Barem se tako moglo zaključiti iz većine srpskih medija.
A onda je tobožnja "točka 10" isparila kao da ni nje i drame oko nje nikad i nije bilo - osim u taktici Vučićevih trbuhozboraca, odnosno, propagandista, Jer, "odigrala" je svoju ulogu. Tj. poslužila je za stvaranje dojma kako je odlučni Vučić ipak nešto važno postigao u tom Washingtonu, odnosno, kako je nešto, usprskos tobože tuđim planovima i zavjerama na štetu Srbije, ipak izborio za svoju zemlju (po istom receptu kao kad je nedavno plasirana teza da svjetske sile traže priznanje Kosova baš za Vidovdan, što "ne dolazi u obzir". Jasno, na Vidovdan!)...

Pošto je Vučić "zabio gol" na gostujućem terenu, i Trump je nakon susreta s Vučićem dobio ulogu kakvu inače u tamošnjim medijima ima samo Vladimir Putin.
"Istorijski dogovor Trampa i Vučića", slavodobitno je "Informer" danas izvijestio o susretu u Bijeloj kući. Ni drugi nisu zaostajali u isticanju važnosti "utakmice" koju je Vučić upravo "odigrao" preko oceana: "Istorijski sporazum", "Iskorak u budućnost", "Odličan sastanak s Trampom u Beloj kući"...
Brojni naslovi na srpskim portalima slično su intonirani ("Izvukli smo najviše što smo mogli", "Vučić poslao jaku poruku iz Vašingtona", "Ceo svet sada gleda u Srbiju...", "Vučić zahvalio građanima na podršci tokom pregovora", "Evo zašto je ovaj senator rekao aplauz Vučiću"),
Nisu zaboravili niti na Hrvate. "Informer" je na svom portalu obznanio: "Hrvati pucaju od muke zbog Vučićeve majstorije u Vašingtonu: Srbi dobili sve, a nisu priznali Kosovo!", a zamjerio im se i predsjednički kandidat Demokrata, koji inzistira da priznavanju Kosova: "Bajden kao uvređena strina nakon istorijskog sporazuma...". Ne smijemo preskočiti niti naslov: "Albanci izludeli..."

Vučić je, jasno, još veći junak nego što je ikad bio: "Vučić je dokazao da mali narodi mogu da imaju velike državnike!", "Izborio je i više nego što je moglo da se očekuje!".
Prozaični detalji sa sastanka prenaglašeni su i opjevani po istom principu na kojem se to radi nakon svakog sastanka Vučića s Putinom ili nekom drugom važnom svjetskom facom, poput recimo Angele Merkel.
Pa smo tako saznali da je Vučić ćaskao s Trumpom o Novaku Đokoviću, hvalio se srpskim košarkašima u NBA ligi (pa kud baš pred Trumpom o NBA ovih dana, kad se najveće zvijezde otvoreno bune protiv predsjednika SAD-a). A "Informer" nas je informirao: "Ovako izgleda ključ Bele kuće koji je Tramp poklonio Vučiću!".
Dobio je Vučić još nešto: "Ovo je olovka koju sam dobio od Donalda Trampa, samo on potpisuje njom, kao što mi je napisao na papiriću poruku. Dobio sam ključeve od Bele kuće. Rekao mi je: Ovo ti je da uvek možeš da uđeš u Belu kuću", pokazao je predsjednik Srbije suvenire koje će pokazivati i unucima.
Imamo li sve to u vidu, jasno da je Vučić, kao pravi domaćin, pozvao Trumpa da u skoroj budućnosti posjeti Srbiju.
Trump je na to uzvratio kako se raduje što će posjetiti "obje zemlje u ne tako dalekoj budućnosti", prenosi AP. Da obje...

Mislim, stvarno, čovjek ga lijepo pozove u goste, a on tako!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

03. prosinac 2020 20:46