StoryEditor
SvijetKaže da nije kriv

Stavio Teslu na autopilot pa ubio dvoje ljudi u sudaru. Sada je prvi čovjek ikad koji je optužen za ubojstvo automobilom kojim nije upravljao

Piše PSD
20. siječnja 2022. - 22:21

Muškarac čiji je automobil Tesla navodno bio na autopilotu kada se zabio u drugo vozilo i ubio dvije osobe optužen je za ubojstvo iz nehaja. Kevin George Aziz Riad vjerojatno je prvi vozač koji je optužen za kazneno djelo u Sjedinjenim Državama nakon fatalne nesreće dok je koristio djelomično automatizirani sustav vožnje. Prema vlastima, njegov Tesla Model S sudario se s Hondom Civic u Gardeni u Kaliforniji 29. prosinca 2019. godine, pri čemu su poginuli Gilberto Alcazar Lopez i Maria Guadalupe Nieves-Lopez.

U građanskoj parnici u kojoj se kao optuženici navode Riad i Tesla Motors Inc., stoji da se automobil kretao "prevelikom brzinom" kada se sudario. Riad i žena u Tesli hospitalizirani su s ozljedama koje nisu opasne po život. Vozač limuzine, optužen je u listopadu za dvije točke optužnice za ubojstvo iz grubog nemara, no one su izašle na vidjelo tek prošlog tjedna, navodi Associated Press. Njegov odvjetnik i Tesla nisu odgovorili na zahtjev za komentar.

Riad se izjasnio da nije kriv za optužbe i pušten je uz jamčevinu. Njegovo pripremno ročište zakazano je za 23. veljače., prenosi NBC.

Kaznene prijave nisu prve koje uključuju automatizirani sustav vožnje, ali su prve koje uključuju široko rasprostranjenu tehnologiju upravljanja vozilom. Vlasti u Arizoni podigle su optužnicu za ubojstvo iz nehaja 2020. protiv vozača kojeg je Uber angažirao da sudjeluje u testiranju potpuno autonomnog vozila na javnim cestama. Vozilo Ubera, terenac s ljudskim pomoćnim vozačem, tada je udarilo i ubilo pješaka.

Nasuprot tome, autopilot i drugi sustavi pomoći vozaču naširoko se koriste na cestama diljem svijeta. Procjenjuje se da je samo u Sjedinjenim Državama njime opremljeno 765.000 Tesla vozila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2022 08:33