StoryEditorOCM
Svijetutrka protiv vremena

Spasitelji rade bez prestanka, ali broj umrlih u ruševinama iz ovih razloga bi mogao skočiti i na deset tisuća

Piše Vijesti SD
6. veljače 2023. - 18:28

Stanje u potresom pogođenim državama uskoro bi se moglo pogoršati. Kiša je padala u ponedjeljak, a očekuje se da će snježne oluje koje su zahvatile to područje tijekom vikenda potrajati sve do četvrtka. Broj poginulih u ovoj krizi koja se razvija već je prešao 2400 i očekuje se da će ‘značajno‘ porasti kako se katastrofa bude razvijala. Američki geološki institut upozorio je da bi broj žrtava potresa mogao doseći čak deset tisuća, prognozira Daily mail. 

Žrtve koje su još uvijek zarobljene u ruševinama svojih uništenih domova molile su za pomoć putem Facebook Livea, dok je student novinarstva u turskom gradu Adani rekao da je čuo preživjelog kako ispod ruševina viče: ‘Nemam više snage.‘

U međuvremenu, srceparajući video zapisi i slike iz desetaka gradova diljem dviju zemalja prikazuju uplakane roditelje koji u naručju nose beživotna tijela svoje djece, čudesna spašavanja koja su izvela ekipa hitnih službi, zgrade koje se trešte na tlo u nekoliko sekundi, a cijela naselja pretvorena u ruševine.

Potres u ponedjeljak ujutro probudio je stanovnike. Užasnuti su pobjegli iz svojih domova u hladnu, kišnu i snježnu noć diljem jugoistočne Turske i sjeverne Sirije, sklonivši se u automobile dok su se tisuće zgrada oko njih rušile.

Kako je dan odmicao, rasla je zabrinutost za ljude zarobljene ispod ruševina jer su tisuće spasilaca u radijusu od 200 milja skočile u akciju, tražeći preživjele kroz metalne prolaze i otvore i goleme hrpe betona.

Zastrašujuće video snimke i slike iz cijele regije pokazale su razaranja izazvana potresom. Jedna snimka iz pograničnog grada Azaza u Siriji prikazuje spasioca kako očajnički trči kroz polje krhotina s ozlijeđenim djetetom u naručju, dok je druga prikazala potpuno rušenje zgrade u Sanliurfi u Turskoj.

image
Rami Al Sayed/Afp
image
Aaref Watad/Afp
image
Bakr Alkasem/Afp
image
Bakr Alkasem/Afp
image
Rami Al Sayed/Afp
image
Louai Beshara/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. ožujak 2023 03:45