StoryEditor

Španjolci ustali u obranu života: masovni protesti protiv pobačaja

Piše PSD.
29. ožujka 2009. - 18:25

Nekoliko desetaka tisuća prosvjednika protiv pobačaja prošlo je u nedjelju oko podneva madridskim ulicama izražavajući nezadovoljstvo zbog plana španjolske socijalističke vlade da potpuno legalizira pobačaj, izvijestili su službeni izvori.

Prosvjedi su počeli oko podneva ispred sjedišta ministarstva ravnopravnosti, koje se bavi planom reforme pobačaja, a mnogi prosvjednici na glavi su nosili crvene šilterice, "simbol snage i slavljenja života", što su ih dijelili organizatori - udruga "Za život - Madrid", "Pokušaj shvatiti" i Liječnici za život.

Kolonu prosvjednika predvodila je skupina koja je isticala transparente na kojima je pisalo: "Ne postoji pravo na ubojstvo, postoji samo pravo na život".

Riječ je o prvim velikim prosvjedima protiv namjere vlade Josea Luisa Zapatera da do određenog stupnja trudnoće potpuno legalizira pobačaj, kao što je slučaju većini europskih zemalja.

U Španjolskoj je pobačaj trenutačno moguć samo u slučaju silovanja do 12. tjedna trudnoće, u slučaju deformacija fetusa (do 22. tjedna) ili u slučaju da trudnoća "ugrožava zdravlje majke" (bez ograničenja roka). Posljednji razlog navodi se u sve većem broju pobačaja u Španjolskoj.

Vladin plan izazvao je i prigovore katoličke crkve koja je pokrenula reklamnu kampanju u kojoj poručuje da su ugrožene životinje, poput risa, u Španjolskoj bolje zaštićene od ljudskoga embrija.

                                                                                                                                            (h)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

18. siječanj 2021 23:07