StoryEditor
Svijetbliski istok

Službeni Rijad demantira: Nositelji izraelske putovnice ne mogu putovati u Saudijsku Arabiju

Piše Hina
27. siječnja 2020. - 20:18
AFP

Nositelji izraelske putovnice ne mogu putovati u Saudijsku Arabiju, rekao je saudijski ministar vanjskih poslova, prenosi u ponedjeljak mreža CNN, dan nakon informacije koju je objavio Izrael da njegovi državljani mogu putovati u tu monarhiju.

U nedjelju je izraelski ministar unutarnjih poslova Arie Dery "prvi put potpisao odluku po kojoj Izraelci mogu putovati u Saudijsku Arabiju", što je shvaćeno kao novi znak približavanja dviju regionalnih sila, saveznika Sjedinjenih Država i protivnika Irana.

"Naša politika se nije promijenila, nemamo veze s državom Izraelom i nositelji izraelske putovnice ne mogu zasad putovati u monarhiju", rekao je saudijski ministar vanjskih poslova, princ Fejsal bin Farhan al Saud u razgovoru za CNN, prenosi mrežna stranica američke mreže na arapskom jeziku.

Odluka izraelskih vlasti treba omogućiti izdavanje dozvola za putovanje u Saudijsku Arabiju "u vjerske svrhe u prigodi hadža i umre" - muslimanskih hodočašća - i "radi sudjelovanja na poslovnim sastancima i u potrazi za ulaganjima".

Rijad nema službene diplomatske veze sa židovskom državom. Arapske zemlje su rješavanje palestinskog pitanja postavile kao uvjet za normalizaciju s Izraelom.

"Mislim da će se o pitanju ulaska Izraela u regionalno okružje razgovarati kada Palestinci i Izraelci potpišu mirovni ugovor", dodao je princ Fejsal, ne želeći komentirati inicijativu američkog predsjednika Donalda Trumpa, navodi CNN. Palestinci su pozvali međunarodnu zajednicu da bojkotira plan ocijenivši da je američki predsjednik odveć sklon Izraelu. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

21. rujan 2020 09:01