StoryEditor
SvijetVelika šteta za pravo i pravdu

Slučajno ili ne, u presudi Karadžiću nigdje se ne spominje genocid u sedam općina, kao ni uloga Slobodana Miloševića u krvoproliću koje je Vojska Republike Srpske počinila u BiH

Piše Marina Karlović-Sabolić
20. ožujka 2019. - 21:19
2019-03-20T132910Z_60204453_RC16E93837D0_RTRMADP_3_WARCRIMES-BOSNIA-KARADZIC.JPG

Radovan Karadžić je u Haagu osuđen, no njegovo političko čedo na brdovitom Balkanu i dalje živi. Štoviše, življe je, aktivnije i visprenije nego ikad prije.

Republika Srpska diktira ritam politike u BiH, blokira izgradnju plinovoda između Hrvatske i BiH, šuruje s Vladimirom Putinom. Njezin predsjednik Milorad Dodik otvoreno prijeti odcjepljenjem od BiH, gazi odluke Ustavnog suda susjedne države, najavljuje bojkot rada Predsjedništva, a time i blokadu vlasti.

Lista grijeha za koje je pravomoćno Karadžić osuđen na doživotnu robiju je podulja i uključuje genocid, progon, istrebljenje, ubojstvo, deportacije, ubojstva, teroriziranje, nezakonite napade na civile, uzimanje talaca, granatiranje Sarajeva, masakr u Srebrenici, čak i za zarobljavanje "plavih kaciga" UN-a.

Karadžić je bio prvi, glavni i neprikosnoveni vođa Srba u BiH.

Osnivač je tamošnje paradržave koja je Daytonskim sporazumom ukalupljena – ne baš na najsretniji način – u ustavni poredak Bosne i Hercegovine.

E pa sad, ako su točne tvrdnje o genocidu, progonu, istrebljenju i ostalim zlodjelima – a jesu, jer ih je u presudi takvima utvrdio sud – onda ispada da je Republika Srpska de facto utemeljena na zločinu. Da nije jednog detalja.

Slučajno ili ne, suci su i ovaj put zaobišli brutalan genocid počinjen u sedam bosanskohercegovačkih općina – Prijedoru, Bratuncu, Foči, Ključu, Sanskom Mostu, Vlasenici i Zvorniku – koji je rezultirao etničkim čišćenjem neviđenih razmjera.

U tome nije utvrđena izravna Karadžićeva odgovornost.

Karadžić je, dakle, osuđen za grozne zločine, ali ne i za izravnu posljedicu tih zločina: etnički čist teritorij u kojemu Bošnjaci i Hrvati ni danas nemaju slobodan pristup.

Velika šteta i za pravo i za pravdu. I za buduće odnose u BiH.

Nigdje se ne spominje Miloševićeva uloga

U presudi Radovanu Karadžiću nigdje se ne spominju ni ime i uloga Slobodana Miloševića u krvoproliću koje je Vojska Republike Srpske počinila u BiH.

Presudom, naime, nije utvrđen međunarodni oružani sukob u BiH, nigdje s ene govori o agresiji Srbije na BiH niti je srbijanski vožd detektiran kao rodonačelnik udruženog zločinačkog pothvata.

Odvjetnik Anto Nobilo upozorava da će "povijesno ispasti da je samo Hrvatska bila umiješana u oružani sukob u BiH, a da Srbija ni na koji način nije".

- To jednostavno ne odgovara istini. Taj dio presude je najproblematičniji - izjavio je novinarima nakon presude Nobilo.

#RADOVAN KARADŽIĆ

Izdvojeno

03. srpanj 2020 23:28