StoryEditor
Svijetistraživanja traju

Slovenska virologinja svjetskog glasa: Da bi virus bio siguran za cijelu populaciju, trebalo bi ga dobiti 60 posto ljudi

23. ožujka 2020. - 09:39
Ilustracija AFP

Dr. Tatjana Avšič-Županc, vodeća slovenska virologinja i specijalistica medicinske mikrobiologije na Institutu za mikrobiologiju i imunologiju u Ljubljani, poznata po tome što je prva u svijetu dokazala je vezu između virusa Zika i mikrocefalije, upozorila je da se o koronavirusu za sada jako malo zna i da on varira od čovjeka do čovjeka.

- Sve što znaju je da je bolest povezana s godinama. Ugroženi su stariji ljudi, ali oni s povišenim krvnim tlakom i dijabetesom. Djeca su također meta virusa, ali većina njih ne oboli ili ne pokazuje samo blaže simptome. Postoji nekoliko razloga za to. Postoji dosta koronavirusa za koje se zna da uzrokuju već poznate virusne bolesti. Novi koronavirus još ne zna kako virusna infekcija prolazi. Razlog zašto je djecu mnogo lakše preboljeti virus može se pronaći i u činjenici da djeca još nemaju cjelovit imunološki sustav i drugačije reagiraju na virus – kazala je dr. Avšič-Županc za POP TV.

Također je pojasnila kako se novi virus ponaša na stanicama svog 'domaćina', što je vrlo slično SARS-u iz faze u 2003. godini.

- Laboratoriji širom svijeta uključeni su u otkriće cjepiva, kao i istraživanje samog genoma tijekom vremena i prostora. Virusi su pod stalnim pritiskom u ljudskom tijelu i stoga se modificiraju i brane. Novi koronavirus mogao bi s vremenom izblijediti, što bi bilo vrlo dobro, ali vjerovatno je da će, obzirom na njegovu veličinu, čak ostati među ljudskom populacijom i postati jedan od već poznatih koronavirusa. Da bi virus bio siguran za cijelu populaciju, 60 posto ljudi trebalo bi ga dobiti. Tada svaka ponovno zaražena osoba više ne bi uzrokovala epidemiju, samo manje izbijanja – također je rekla.

U narednim danima i mjesecima, dr. Avšič-Županc očekuje porast broja zaraženih, posebice u Sjevernoj i Južnoj Americi. Mjere u Kini ocijenila je vrlo učinkovitima.

Izdvojeno

10. kolovoz 2020 18:21