StoryEditor
SvijetSKUPI PREGLEDI

Skandal na aerodromu: nakon što je u kanti pronađeno novorođenče, na desetke žena ‘ginekološki pretražilo‘. Sada pljušte tužbe

Piše PSD
16. studenog 2021. - 12:31

Sedam žena koje su pretresene i prisiljene na invazivne ginekološke preglede u zračnoj luci Doha planiraju tužiti katarsku vladu, rekao je njihov odvjetnik. Ovaj neugodni tretman je uslijedio nakon što je prošle godine u kanti na aerodromu pronađeno napušteno novorođenče.

Žene iz Australije bile su podvrgnute pregledima u međunarodnoj zračnoj luci Hamad 2. listopada 2020., nakon što je let 908 Qatar Airwaysa za Sydney odgođen. Australska vlada je osudila postupanje katarskih vlasti prema njihovim državljankama, prenosi Sky News.

Odvjetnik Damian Sturzaker rekao je da je sedam žena bilo među ukupno 13 s tog leta koje su 'invazivno pregledane' na pisti. 'I danas imaju problema nositi se s vrlo traumatičnom epizodom', rekao je. Oko 10 drugih letova iz Dohe također je odgođeno dok su putnice pretraživane, dodao je, ali nije upoznat s tim da li putnice iz drugih zrakoplova također poduzimaju pravne radnje.

Vlada Katara ponudila je 'najiskreniju ispriku' za incident i poručila da su 'oni odgovorni za ova kršenja i nezakonite radnje' proslijeđeni tužiteljima.

image
Stringer/ AFP

Obeštećene su prošli tjedan obaviještene da je jedan jedini službenik zračne policije kažnjen novčano i uvjetno na šest mjeseci zatvora zbog provođenja ovih pregleda, rekao je gospodin Sturzaker. Ali njegove klijentice također žele jamstva da će se 'uspostaviti procedure kako se to više ne bi ponovilo', dodao je.

Žene, u dobi između ranih 30-ih i kasnih 50-ih, vjerojatno će pokrenuti pravni postupak na Vrhovnom sudu države New South Wales u roku od nekoliko tjedana. Nisu precizirale iznos odštete koju traže.

Vladi Katara, kao i Upravi za civilno zrakoplovstvo Katara i državnoj zračnoj tvrtki i zračnoj luci, proslijeđeni su pravni savjeti da su australski sudovi nadležni za saslušanje slučaja i da će tužitelji vjerojatno pobijediti, rekao je gospodin Sturzaker.

Vlada Katara je rekla da razmatra tužbu žena, rekao je gospodin Sturzaker, dok je avioprijevoznik zanijekao odgovornost. 

'Ne polažemo puno nade u vezi s bilo čim drugim osim odbijanjem tužbe', rekao je gospodin Sturzaker, sugerirajući da će tužba ići na suđenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. svibanj 2022 19:25