Svijetčetiri tjedna na respiratoru

Šesta žrtva ospica u Srbiji: ni četverogodišnje dijete iz Vranjske Banje nije bilo cijepljeno

Piše Hina
2. ožujak 2018. - 13:17

Četverogodišnje dijete iz Vranjske Banje šesta je žrtva ospica u Srbiji u posljednjih četiri i pol mjeseca, potvrdio je u petak  Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Dijete je preminulo u Kliničkom centru (KC) u Nišu i nije bilo cijepljeno, zaraza morbilama je laboratorijski potvrđena, a u kliničkom razvoju uslijedila je teška upala pluća.

Direktor KC u Nišu Zoran Radovanović potvrdio je da dijete nije bilo cijepljeno te da je na respiratoru provelo četiri tjedna.
Radovanović upozorava da je i ovaj smrtni slučaj "posljedica kampanje koju su vodili nestručni i nekompetentni ljudi".
"I zato se događaju ovakve stvari", rekao je dr Radovanović za Radio-televiziju Srbije.

U Srbiji i u općinama s većinskim srpskim stanovništvom na Kosovu za posljednjih pet i pol mjeseci, od listopada do danas, od ospica je, prema službenim podacima instituta "Dr Milan Jovanović Batut", oboljelo je 2.896 osoba, a u Institutu za imunologiju i virusologiju "Torlak" laboratorijski je potvrđeno 1.448 slučajeva zaraze morbilama.

Najveći broj zaraženih je u dobi do pet godina ili stariji od 30 godina, a u 94 posto slučajeva pacijenti prethodno nisu bili cijepljeni, nepotpuno su cijepljeni ili je njihov status nepoznat.

Najčešće teške komplikacije su upale mozga i pluća.

Jedna od šestero dosad preminulih osoba je medicinski djelatnik.

#SRBIJA#OSPICE