StoryEditor
Svijetgdje je nestao?

Satelitske snimke otkrile gdje se krije Kim Jong-Un? U luci luksuzni brodovi, a na stanici čeka osobni vlak, u blizini je njegova omiljena vila...

Piše PSD
30. travnja 2020. - 09:10
Satelitska snimka Wonsana iz 23. travnja pokazuje vlak Kim Jong-Unarazni izvori/AFP

Nakon što je Kim Jong-Un 15. travnja izostao s obljetnice rođenja svojeg djeda i osnivača Sjeverne Koreje Kim Il Sunga, a riječ je o velikom blagdanu “Danu Sunca”, kojeg nikad prije nije propustio, ne prestaju spekulacije o zdravstvenom stanju sjevernokorejskog lidera. Zadnji put u javnosti se pojavio 11. travnja kad je došao na sjednicu vladajuće Radničke partije Koreje.

Nekoliko dana kasnije južnokorejski “Daily NK” objavio je kako je Kim Jong-Un imao kardiovaskularnih problema te da je operiran. Također je navedeno da se nakon srčanih tegoba oporavlja u odmaralištu na istočnoj obali zemlje, kod grada Wonsana. Pravu istinu o stanju zdravlja Kim Jong-una nitko ne zna, osim nekoliko ljudi iz najužeg kruga mladog diktatora. 

Reuters je pak jučer objavio kako satelitske snimke potvrđuju da se pokraj grada Wonsan u utorak kretao veći broj luksuznih plovila koje obično koriste Kim Jong-Un i njegova svita. To, smatraju, sugerira da je sjevernokorejski lider bio u svojem omiljenom resortu na obali.

Satelitske snimke također pokazuju da je osobni vlak Kim Jong-Una bio na željezničkoj stanici koju korejski vođa koristi kada posjećuje svoju vilu u Wonsanu.

Kimov resort u Wonsanu pun je vila za goste, ima privatnu plažu, košarkaši teren i privatnu željezničku stanicu. Navodno se tamo gradi i hipodrom, a u blizini je vezana i vođina luksuzna jahta Princess 95, vrijedna 7 milijuna dolara.

image
Satelitska snimka Wonsana iz 15. travnja
razni izvori/AFP

- To je jedna od njegovih omiljenih kuća, a čini se da diljem zemlje Kim ima barem 13 sličnih kompleksa. Svi su izgrađeni tako da mogu poslužiti kako njegov ured te iz njih može voditi državu - kaže američki stručnjak za Sjevernu Koreju Michael Madden. 

Kompleks u Wonsanu jedan je od većih, a Kimu omogućuje da lakše putuje istočnom obalom zemlje i da se brzo vrati u Pyongyang svojim privatnim vlakom ili specijalnom autocestom koju smiju koristi samo on i drugi najviši dužnosnici u zemlji. 

Osim toga, Wonsan ima i veliki simbolički značaj za Sjevernu Koreju. Neki smatraju da je upravo tamo i rođen Kim Jong-Un koji je vlast preuzeo 2011. godine nakon smrti oca Kima Jong-Ila. Japanski kuhar Kenji Fujimoto, koji je radio za Kima i posjetio Wonsan, prepričao je u svojim memoarima kako je mladi vođa tamo rolao, igrao košarku i vozio jet-ski. U tom odmaralištu 2013. ugostio je i legendarnog američkog košarkaša Dennisa Rodmana

image
Photo by ED JONES/AFP

Puši četiri kutije cigareta dnevno

Ovo nije prvi put da Kimov nagli nestanak potiče razna nagađanja.Godine 2014. nestao je na šest tjedana, a onda se pojavio sa štapom. Južnokorejske obavještajne službe na koje se pozvao Yonhap, tada su poručile da je operirao cistu na gležnju.

Sjevernokorejski vođa poznat je i po svom hedonističkom životu, puši četiri kutije cigareta dnevno, uživa u najfinijim žestokim pićima, a na svojih 169 centimetara visine navukao je previše kila, oko 140.

Razlog za toliku pozornost svjetskih medija oko Kimova zdravlja leži u činjenici da Sjeverna Koreja posjeduje nuklearno oružje. Kad bi se sjevernokorejskom diktatoru nešto dogodilo, ne može se isključiti da bi se nuklearnog oružja mogli dočepati i žešći tvrdolinijaši koji zazivaju rat s Južnom Korejom. 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

27. veljača 2021 07:32