StoryEditorOCM
SvijetKRIVO OPTUŽENA

Samo u Americi: žena oslobođena krivnje za ubojstvo nećakinje - 33 godine nakon presude, evo detalja cijele mučne priče

Piše PSD
15. siječnja 2022. - 15:52

Žena iz američke države Tennessee, koja je osuđena za ubojstvo svoje nećakinje i zbog toga provela 27 godina u zatvoru, oslobođena je optužbi ovog tjedna.

26. lipnja 1987., Joyce Watkins, sada 74-godišnjakinja, i njezin tadašnji partner, Charlie Dunn, otišli su po Joyceinu četverogodišnju nećakinju Brandi u Kentucky, da bi živjela s njima. Dotad je bila s pratetkom. Sljedećeg jutra Watkins je djevojčicu, koja je bila bez svijesti, dovela u bolnicu Nashville Memorial.

Ispostavilo se da je mala Brandi zadobila teške ozljede vagine i glave. Sljedećeg dana je proglašena mrtvom. Njih dvoje bili su prije toga s Brandi samo devet sati, ali vještakinja dr. Gretel Harlan zaključila je da su ozljede zadobivene za to vrijeme. Godinu dana kasnije, u kolovozu 1988., Watkins i Dunn su osuđeni za ubojstvo prvog stupnja i teško silovanje. Njih dvoje su iza rešetaka proveli 27 godina prije nego što je oboma odobren uvjetni otpust 2015. godine. No, prije samog puštanja na slobodu Dunn je, nažalost, preminuo u zatvoru.

Prije nego što je par preuzeo Brandi od pratetke Rose Williams, djevojčica je živjela je kod nje, dok joj je majka bila u Georgiji. Tijekom tog razdoblja djelatnik Socijalne službe posjetio je njezin tadašnji dom, nakon prijave da je Brandi zlostavljana. Williams je, međutim, objasnila da je Brandi zadobila ozljede na igralištu, te je istraga zatvorena.

35 godina kasnije, Joyce Watkins je oslobođena krivnje nakon što je odlučila sprati ljagu sa svog imena. Dunn je također posthumno oslobođen. Njegova kći, koja je bila na ročištu, rekla je: “Voljela bih da je moj tata ovdje da svjedoči ovom danu. Znao je da je nevin, znao je da nije počinio  zločin."

Joyce Watkins dobila je pomoć od udruge Tennessee Innocence Project i ureda okružnog tužitelja. Jason Gichner, viši pravni savjetnik u Tennessee Innocence Project, rekao je za CNN: "Pojavila se u uredu i rekla: 'Dopusti da ti ispričam svoju priču. Trebam tvoju pomoć.' Prigovor udruge kojim se tražilo da se presuda poništi je podnesen 10. studenog 2021..

U njemu je pojašnjeno da je Watkins primijetila krv na Brandinom donjem rublju kada su stigli kući, samo sat i pol nakon što ju je par pokupio, a najmanje sat vremena proveli su vozeći se u Nashville. Izvješće dr. Shiple Reddy također je bilo uključeno u podnesak, a u njemu stoji da metodologija dr. Harlan za datiranje ozljede glave – koja je bila odlučujuća za osuđujuću presudu – "nije bila odgovarajuća za pedijatrijski slučaj takve traume". Štoviše, dr. Harlan priznala je pogrešku u svojoj metodologiji godinama nakon suđenja.

"Joyce Watkins i Charlie Dunn su nevini", rekao je okružni tužitelj Glenn Funk za CNN. "Ne možemo gospođi Watkins ili gospodinu Dunnu vratiti izgubljene godine, ali možemo vratiti njihovo dostojanstvo; možemo sprati ljagu s njihovih imena."

Watkins je prva afroamerikanka koja je ikada oslobođena odgovornosti u državi Tennessee i tek treća žena u njenoj povijesti. Što se tiče eventualne odštete Joyce Watkins ili Dunnovoj obitelji za izgubljeno vrijeme provedeno u zatvoru, odluka o tome tek treba uslijediti. Watkins je za medije izjavila: "Zahvaljujem svim ljudima na njihovim molitvama i pomoći da se izvučem iz ovog nereda koji me uzalud koštao pola života, ali prebrodit ću to."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. ožujak 2023 09:50