Svijet'Stanovnicima je dosta'

Samo gumene čizme do prepona spašavaju stvar: naša južina je 'mala beba' u odnosu na ono što se događa u Veneciji

Piše Ivica Marković

Ovo što južina proteklih dana radi po Dalmaciji i općenito hrvatskom primorju je "mala beba" u odnosu na ono što je južina jučer navečer napravila u Veneciji.

U vječno "potopljenom gradu" nastali su vremenski uvjeti kakvi se ne pamte još od 60-tih godina prošlog stolječa. Razina mora je u utorak navečer dosegnula 187 centimetara, što je druga po visini razina mora u Veneciji, od kada se obavljaju službena mjerenja. U srijedu ujutro je razina mora pala na 160 centimetara, ali stanovnici Veneciji i dalje žive u strahu od predstojećih dana, jer je opet najavljenjo jugo.

Jedna od onih osoba koja proživljava "vodenu dramu" u Veneciji je i dr. Tea Burmaz iz Splita, koja već 15 godina živi i radi u Veneciji.

- Stanovnicima Venecije je više dosta. Jutros, kada sam išla na posao, mnogi moji susjedi su vikali kako im je svega "preko glave" i da će sve prodati što imaju i iseliti iz Venecije. Istini za volju u Veneciji ovakvo stanje je zadnji puta bilo 1966. godine, kada je razina mora u gradu bila između 191 i 194 centimetra. Gotovo uvijek krajem studenoga Venecija se malo potopi, odnosno poraste razina mora. No, nikada, od kada sam ja ovdje, nije bilo ovako, a ovakvo stanje ne pamte ni najstariji, kazuje dr. Burmaz.

Trg svetog Marka bio je potpuno pod vodom, što je gotovo i normalno, kada Venecija popliva. No, poplavljena je bila i bazilika Svetog Petra te brojne ulice i trgovi u povijesnoj jezgri.

- Visina mora ili vode kako god hoćete od 110 do 115 centimetara nikome ne smeta i nikome ne stvara neprilike. No, ovo, ovo je "smak svijeta". Zatvoreno je mnogo ustanova u gradu, između ostalog medicinske ustanove, popljavljeni su svi venecijanski dućani, vodene pumpe rade bez prekida, škole su zatvorene, kao i samoposluge, a i bankomati ne rade. Život je u potpunosti stao. Voda je došla u utorak oko 23 sata i onda se prema jutru počela malo povlačiti. No jutros u 7.45 sati ponovno je bila neuobičajeno visoka. Svi dučani, ugostiteljski objekti, poslovnice banaka, ljekarne, u Veneciji se nalaze u prizemljima zgrada. I svi oni imaju nekakve limene brane, koje im se nalaze na ulaznim vratima u dučane, kako voda ne bi ulazila unutra. Ali ni te brane ne pomažu, ne pomaže ništa, kazuje dr. Burmaz.

"Omiljeni" modni detalj svih stanovnika Venecije u ovo doba godine su gumene čizme do prepona.

- I ja imam takve čizme i vjerujte bez njih ne mogu zamisliti život, jer da ih nemam ne bih mogla izići iz kuće. Svi stanovnici Venecije ih imaju i uz pomoć njih mogu izlaziti kada je "voda do grla", kazuje dr. Burmaz.

Od svoje nevolje stanovnici Venecije su napravili i biznis, pa takve gumene čizme, samo za jednokratnu upotrebu prodaju turistima.

Stanje u jednom od najljepših gradova svijeta koji je turistička atrakcija i odredište poznatih i bogatih je zabrinjavajuće i stanovnici tog talijanskog bisera ne znaju što ih čeka u slijedećim danima. Naša sugovornica nam je preko whatsappa poslala niz slika koje pokazuju dramu u Veneciji, kao i video koji prikazuje razmjere onoga što je more (voda) uništila.

- Voda je napravila "kulturocid". Mnoge venecijanske znamenitosti su oštećene. Relativno brzo se uvijek sve vrati u normalu, ali onda opet plima dođe i neprestano se sve vrti u krug, zaključuje dr. Tea Burmaz.

 

#VENECIJA