StoryEditorOCM
Svijetstrategija užasa

SAD proglasio Wagner transnacionalnom zločinačkom organizacijom: ‘Ne prežu ni od čega. Čak i svojima mu** otkidaju‘

Piše VIJESTI SD
26. siječnja 2023. - 19:46

Sjedinjene Američke Države postrožile su danas sankcije protiv plaćeničke skupine Wagner, koju su proglasili transnacionalnom kriminalnom organizacijom odgovornom za rašireno i brutalno kršenje ljudskih prava.

"Osoblje Wagnera uključeno je u kontinuirani obrazac ozbiljnih kriminalnih aktivnosti, uključujući masovna pogubljenja, silovanja, otmicu djece i fizičko zlostavljanje u Srednjoafričkoj Republici i Maliju - objavilo je američko Ministarstvo financija. Washington je sankcionirao i druge za koje smatra da su pomagali Wagnerovcima u ratu u Ukrajini uključujući rusku firmu Terra Tech. Kineska tvrtka Spacety China sankcionirana je jer Wagneru daje satelitske slike u Ukrajini preko Terra Techa.

"Te fotografije su prikupljane kako bi se Wagneru omogućile borbene operacije u Ukrajini", priopćili su Amerikanci.

Poznato je kako šef Wagner grupe Jevgenij Prigožin vodi vlastiti rat u istočnoj Ukrajini, a osvajanje ukrajinskog gradića Soledara u Donjecku služi mu za veličanje svojih plaćenika i istodobnu diskreditaciju ruskih oružanih snaga, koje eto, ne uspijevaju ono što on može. Zadnjih mjeseci Prigožin je višekratno kritizirao zapovjednike ruske vojske, posebno kada su ukrajinski vojnici jesenas nizali uspjehe u regiji Harkiv na istoku i Herson na jugu. Njegova gruba prisutnost sve je češća i glasnija. Zbog svoje zastrašujuće taktike i brutalnih metoda Ukrajinci ih smatraju jednom od glavnih prijetnji.

image
Alexey Druzhinin/Afp

"Današnje proširene sankcije Wagneru dodatno će spriječiti sposobnost ruskog predsjednika Vladimira Putina da naoružava i oprema svoj ratni stroj", rekla je američka ministrica financija Janet Yellen.

Paravojna skupina Putinova kuhara prošloga je proljeća izabrala ukrajinski Bahmut, grad sa 72.000 stanovnika kao svoju glavnu metu i predmet vojne opsesije. Prigožin je mjesecima bacao bataljun za bataljunom nedovoljno obučenih vojnika - uglavnom bivših robijaša – na Bahmut. Njihova je taktika bila slati vojnike kao žrtvene ovce na klanje. Čim jedni poginu odmah na prvu liniju šalju druge dok oko njih kao odbačene cjepanice leže nepokupljena trupla njihovih ubijenih kolega. Brojni videosnimci objavljeni na Telegramu i Twitteru svjedoče o tome. Ukrajinci su ubili na tisuće Wagnerovih boraca i tvrdoglavo su držali Bahmut i tamo zasad stravična taktika ljudskih valova nije upalila. Međutim u Soledaru koji se nalazi sjeverno od Bahmuta, Prigožin ju je još brutalnije koristio i na koncu istisnuo Ukrajince. Borci Wagnera su postali pješaštvo za ‘jednokratnu uporabu‘, a u dokumentu ukrajinske vojne obavještajne službe iz prosinca, do kojeg je došao CNN stoji kako grupa Wagner predstavlja jedinstvenu prijetnju iz neposredne blizine na bojnom polju, čak i ako trpi masovne gubitke.

image
Kommersant Photo Agency/Ddp Usa/Profimedia/Kommersant Photo Agency/Ddp Usa/Profimedia

"Smrt tisuća vojnika Wagnera nije nimalo važna za rusko društvo", navodi se u izvješću ukrajinskih obavještajaca te konstatira kako se neovlašteno povlačenje kojem nije razlog ranjavanje kažnjava pogubljenjem na licu mjesta. Presretnuti telefonski razgovori, do kojih je došao ukrajinski obavještajni izvor, ukazuju na nemilosrdno maltretiranje svakoga tko nije do kraja poslušan. Navode kako je ruski plaćenik u presretnutom razgovoru ispričao da su jednog vojnika koji se pokušao predati Ukrajincima, Wagnerovci uhvatili i „odsjekli mu muda“. Procjenjuje se da je Prigožin bacio oko 50.000 plaćenika i robijaša na Bahmut i Soledar. Najmanje 4.500 ih je umrlo, navodi The Guardian, a preko 10.000 je ranjeno.

Ukrajinsko izvješće kaže da Wagner raspoređuje svoje snage u mobilne skupine od desetak ili manje ljudi, koristeći raketne bacače (RPG) i iskorištavajući obavještajne podatke bespilotnih letjelica u realnom vremenu, koje izvješće opisuje kao ključni element. Drugi alat Wagnerovih vojnika je korištenje komunikacijske opreme koju je napravila Motorola, navodi se u dokumentu. Tvrtka Motorola je za CNN izjavila da je obustavila svu prodaju u Rusiju i tamo zatvorila svoje poslovanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. travanj 2023 04:14