StoryEditor
SvijetSEDMI UZROK SMRTI U ‘ZEMLJI SLOBODNIH‘

SAD-om hara epidemija predoziranja: u protekloj godini preko 100.000 Amerikanaca umrlo od zloupotrebe droga. Socijalna izoliranost je doprinijela tome

Piše Marin Prvan
2. prosinca 2021. - 13:49

Procjenjuje se da je 100.000 Amerikanaca umrlo od predoziranja drogom u protekloj godini, što je nikad prije viđena brojka za koju zdravstveni dužnosnici kažu da je povezana s pandemijom koronavirusa i opasnijom opskrbom lijekovima. Smrtnost od predoziranja raste već preko dva desetljeća, a ubrzava u posljednje dvije godine, dok je samo u prošloj skočila za gotovo 30 posto.

Stručnjaci vjeruju da su glavni pokretači rastuća prisutnost smrtonosnog fentanila u ilegalnim supstancama i pandemija zbog koje su mnogi potencijalni korisnici droga bili socijalno izolirani te nisu mogli dobiti liječenje ili drugu vrstu podrške. 'Brojka je poražavajuća', rekla je Katherine Keyes, stručnjakinja za pitanja zlouporabe droga sa Sveučilišta Columbia. 'To je broj smrti od predoziranja kakav nismo dosad vidjeli u ovoj zemlji.'

Predoziranje drogom u SAD-u sada nadmašuje smrtnost od automobilskih nesreća, oružja, pa čak i od gripe te upale pluća. Ukupan broj smrti je blizu onog za dijabetes, što ga čini sedmim uzrokom smrti u zemlji, prenosi CBS.

Na temelju najnovijih dostupnih podataka iz smrtovnica, Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) procjenjuju da je 100.300 Amerikanaca umrlo od predoziranja drogom od svibnja 2020. do travnja 2021. Riječ je o neslužbenom broju jer može proći mnogo vremena da istrage o smrti, uključujući one od droga, postanu konačne. Agencija je ovo procijenila na temelju 98.000 prijava koje je do sada zaprimila. Ranije su izvijestili da je tijekom 2020. bilo oko 93.000 smrtnih slučajeva od predoziranja, što je najveći broj zabilježen u jednoj kalendarskoj godini. Robert Anderson, CDC-ov šef statistike smrtnosti, rekao je da će broj za 2021. vjerojatno premašiti 100.000.

'2021. će biti užasna', složio se dr. Daniel Ciccarone, stručnjak za zakone o drogama na Kalifornijskom sveučilištu u San Franciscu. Novi podaci pokazuju da su mnogi smrtni slučajevi povezani s nedozvoljenim fentanilom, vrlo smrtonosnim opioidom koji je prije pet godina nadmašio heroin u većini smrtnih slučajeva od predoziranja. Dileri miješaju fentanil s drugim drogama, što je jedan od razloga porasta smrtnosti i od metamfetamina te kokaina.

Predsjednik Biden objavio je priopćenje u kojem je nove podatke nazvao 'tragičnom prekretnicom'. 'Dok nastavljamo s nužnim koracima u borbi protiv pandemije COVID-19, ne možemo zanemariti ni ovu epidemiju gubitaka koja je duboko dotakla obitelji i zajednice diljem zemlje', rekao je. Također je poručio da je njegova administracija 'predana poduzeti sve što je u njihovoj moći kako bi riješila problem ovisnosti i zaustavila epidemiju predoziranja' te podsjetio da je američki plan spašavanja - paket pomoći u borbi protiv koronavirusa koji je potpisao još u ožujku - 'isporučio gotovo 4 milijarde dolara za jačanje i proširenje usluge za poremećaje vezane za uporabu droga i mentalno zdravlje.'

CDC još nije izračunao rasnu i etničku strukturu žrtava predoziranja. Utvrđeno je da se procijenjeni broj smrtnih slučajeva povećao u svim osim četiri države - Delawareu, New Hampshireu, New Jerseyju i Južnoj Dakoti - u usporedbi s istim razdobljem godinu dana ranije. Države s najvećim porastom bile su Vermont (70 posto), Zapadna Virginija (62 posto) i Kentucky (55 posto). Minnesota je zabilježila porast od oko 39 posto, a procijenjeni broj smrtnih slučajeva od predoziranja porastao je s 858 na 1188 u razdoblju od svibnja 2020. do travnja 2021. u prethodnih 12 mjeseci.

Među žrtvama ove godine bio je i Travis Gustavson, koji je umro u veljači u dobi od 21 godine u Mankatu. U njegovoj krvi pronađeni su znakovi fentanila, heroina, marihuane i sedativa Xanaxa. Travis je bio blizak s majkom, dva brata i ostatkom obitelji, rekla je njegova baka Nancy Sack. Bio je poznat po svom laganom osmijehu, sjeća se kroz suze. 'Znao je plakati dok je bio mali, ali ako mu se netko nasmiješio, odmah bi prestao i uzvratio mu osmijehom'.

image
Travis Gustavson (desno)
obiteljska slika

Travis je prvi put probao drogu kao dijete, a na prvoj rehabilitaciji je završio kao tinejdžer. Borio se s anksioznošću i depresijom, ali je uglavnom koristio marihuanu i razne vrste tableta. Na dan kada je umro, ujutro mu je izvađen zub, ali mu nisu propisani jači lijekovi protiv bolova, upravo zbog povijesti zlouporabe droga. Rekao je svojoj majci da će ostati kod kuće i ublažiti bol ibuprofenom. Očekivao je posjet svoje djevojke te večeri kako bi pogledao film. No onda je kontaktirao Maxa Lea Millera koji mu je donio vrećicu s heroinom i fentanilom. 

Policija kaže da su Travis i Max razmjenjivali poruke na društvenim mrežama. U jednom trenutku, Travis je poslao fotografiju linije bijele tvari na smeđem stolu i upitao je li uzima pravu količinu, a zatim napisao 'Ili veću?' Max je odgovorio: 'Manju brate. Budi oprezan, pliz!'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. siječanj 2022 14:31