StoryEditorOCM
Svijetrat na nebu

Ruske dronove iranske proizvodnje obaraju posebne jedinice za borbu protiv bespilotnih letjelica: Ukrajinska obrana od letećih ‘kamikaza‘ ima jednu bolnu točku

Piše psd
29. studenog 2022. - 10:53

Iako je Rusija na ukrajinskim bojišnicama doživjela poprilične neuspjehe nakon nedavne velike ukrajinske protuofenzive, mora se priznati da je bila itekako učinkovita u korištenju dronova za napade na odabrane mete.

Riječ je o dronovima iranske proizvodnje, zbog čega su ukrajinske snage bile prisiljene sakupljati ostatke oborenih letjelica kako bi ih bolje izanalizirali i organizirali učinkovitu obranu.

Ukrajinski čelnici optužili su Rusiju da u napadima koristi iranske dronove "kamikaze" Shahed-136, koji eksplodiraju pri udaru.

Lovci na bespilotne letjelice rekli su za The Washington Post da su Shahedi dosad obarani uglavnom za dnevnog svjetla, pa sada većina njih leti između ponoći i zore.

Jedinice za borbu protiv bespilotnih letjelica, koje se najčešće sastoje od šest članova, dodale su da rotiraju noćne smjene u južnom gradu Mikolajivu.

Lovci na dronove dolaze iz raznih rodova, uključujući bivše ukrajinske policajce, vojnike i poljoprivrednike, prenosi Sky News.

Paul Lushenko, potpukovnik američke vojske i doktorand na Sveučilištu Cornell koji proučava ratovanje bespilotnim letjelicama, izjavio je da je riskiranje aviona vrijednih više milijuna dolara na bespilotnim letjelicama od 20.000 dolara "potpuno rasipanje" i da bi najbolji pristup bio da ih se obori automatskim puškama.

Dronovi se "prepoznaju" po buci, a zatim se obaraju mitraljezima. Većina dronova koji lete iznad Mikolajeva lansirani su s Krima, prema jedinicama za borbu protiv dronova.

Iran je priznao da je opskrbio Moskvu bespilotnim letjelicama, ali je rekao da su one poslane prije rata u Ukrajini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. siječanj 2023 16:30