StoryEditorOCM
Svijetkako to misle?

Rusija zaprijetila Velikoj Britaniji kao nikada prije: ‘Dali ste im rakete, pripremite se na vojnu odmazdu‘

Piše Vijesti SD
12. svibnja 2023. - 07:39

Rusija je Velikoj Britaniji zaprijetila "vojnim odgovorom" nakon što je potonja obećala poslati rakete dugog dometa Ukrajini, piše Jutarnji list.

Ministar obrane Ujedinjenog Kraljevstva rekao je da će projektili Storm Shadow biti isporučeni ukrajinskoj vojsci - a Sky News saznaje da su neki od projektila već kod ukrajinskih trupa.

Odgovarajući na izvješća da je iovakav dogovor postignut, Moskva je rekla da će taj potez zahtijevati "adekvatan odgovor ruske vojske".

Ukrajina već dugo traži projektile dugog dometa, ali SAD i druge zemlje nisu bile voljne isporučiti ih u slučaju da udari unutar Rusije dovedu do eskalacije.

Storm Shadow je krstareća raketa dugog dometa koja se lansira iz zraka, a koju su razvili British Aerospace i jedna francuska tvrtka, a nosi konvencionalnu bojevu glavu od 450 kg u dometu do 200 milja (300 km).

Govoreći u britanskom parlamentu, ministar obrane Velike Britanije Ben Wallace je rekao: "Donacija ovih sustava oružja daje Ukrajini najbolju priliku da se obrani od kontinuirane brutalnosti Rusije, posebno namjernog ciljanja ukrajinske civilne infrastrukture, što je protivno međunarodnom pravu.

Dodao je da će se rakete koristiti isključivo "unutar ukrajinskog suverenog teritorija".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 10:09