StoryEditor
Svijet'brutalna intervencija'

Rumunji izašli na masovni prosvjed protiv korupcije, policija odgovorila silom: ozlijeđeno više od 450 ljudi, deseci građana privedeni

11. kolovoza 2018. - 14:08

Više od 450 osoba ozlijeđeno je a tridesetak privedeno u prosvjedu protiv lijeve vlade koji je izmakao kontroli u petak navečer u Bukureštu, objavila je u subotu policija.

Brojnim ozlijeđenima morala se pružiti medicinska pomoć nakon što su udisali suzavac koji su koristile snage reda, dok su drugi natučeni, po bolničkim izvorima.

Tridesetak policajaca također je među ozlijeđenima, 11 hospitalizirano. 

Kritizirana od oporbe desnog centra zbog intervencije silom, policija je odgovorila da je djelovala "postupno i proporcionalno" kao odgovor na žestoke napade nekoliko desetaka huligana.

Približno 80.000 Rumunja, među kojima tisuće iseljenika koji su se posebno za tu priliku vratili u zemlju, neki u pratnji djece, okupilo se na Trgu pobjede kako bi osudili "korupciju" vlade.

Više desetaka ih je pokušalo razbiti policijski kordon bacajući kamenje i boce s vodom u pravcu snaga reda. 

Snage reda odgovorile su suzavcem te šmrkovima s vodom kako bi ispraznili trg. 

Predsjednik desnog centra Klaus Iohannis, u otvorenom sukobu sa socijaldemokratskom vladom, osudio je "brutalnu i neproporcionalnu intervenciju žandarmerije", pozivajući ministricu unutarnjih poslova Carmen Dan da se "izjasni o tijeku događaja".

Izdvojeno

13. kolovoz 2020 12:05