StoryEditorOCM
Svijetčeka se...

Robert Kennedy se povlači iz utrke, već je odlučio i kome će dati svoju podršku. Jedna stvar je posebno zanimljiva

Piše Tea Trubić/JL
22. kolovoza 2024. - 23:04

U nezapamćeno dinamičnu predizbornu utakmicu SAD-a već krajem tjedna mogao bi "doletjeti" novi crni labud. Američki mediji, koji su se pozvali na nekoliko dobro upućenih anonimnih izvora iz stožera nezavisnog kandidata Roberta Kennedyja Jr., tvrde da bi kontroverzni pravnik već u petak mogao obustaviti svoju predsjedničku utrku i podržati Donalda Trumpa, piše Jutarnji list. 

Kennedyju ankete daju pet posto, što možda "na prvu" nije pretjerano impresivno. No, treba imati na umu da treći kandidati zbog posebnosti američkog izbornog sustava i ne mogu ostvariti bolji rezultat od toga (izuzetak koji potvrđuje pravilo je Ross Perot 1992.), već beziznimno služe kao svojevrsni katalizatori ishoda, zato što jednom od dvaju kandidata otmu glasove.

U tom kontekstu vrijedi napomenuti da većina predizbornih anketa Kamali Harris, sada već formalnoj predsjedničkoj kandidatkinji Demokratske stranke, na nacionalnoj razini trenutačno daje prednost od samo 3 posto u odnosu na republikanskog oponenta Donalda Trumpa. Drugim riječima, eventualno zbijanje redova opozicije u odnosu na Harris moglo bi se odraziti i na daljnje ankete, osobito u ključnim ovogodišnjim saveznim državama koje će definirati izbornog pobjednika.

Jedna od njih je i Arizona, država koja je 2020. odlučila izbornog pobjednika sa samo 11.000 glasova razlike, iz koje će se Robert Kennedy u petak ujutro po lokalnom vremenu obratiti svojim simpatizerima. Iako nije specificirao temu svog "govora naciji", dao je naslutiti da će im priopćiti daljnji put kampanje, a indikativna je i činjenica da će Donald Trump u petak, samo nekoliko sati kasnije od Kennedyjeva predviđenog obraćanja, upravo u Arizoni održati svoj sljedeći predizborni skup.

image

Robert F. Kennedy Jr. izlazi iz utrke za predsjednika, šanse za pobjedu nije ni imao 

Josh Edelson/Afp

Kennedyjev stožer već tjednima, od kada se Joe Biden povukao iz utrke, ne uspijeva dobiti vjetar u leđa, zbog čega je potpredsjednička kandidatkinja Nicole Shanahan tijekom nedavnog gostovanju na podcastu priznala da intenzivno pregovaraju sa stožerom Donalda Trumpa o eventualnom "udruživanju snaga" u pokušaju da spriječe pobjedu Kamale Harris i Tima Walza.

Šanse im je dodatno zakomplicirala i proceduralna peripetija; njihova će se imena pojaviti na glasačkim listićima u samo 21 saveznoj državi. Drugim riječima, neovisni dvojac može osvojiti samo 257 elektorskih glasova, 13 manje od minimuma potrebnog za ključeve Bijele kuće, i to samo u slučaju da nekim bizarnim čudom uspiju pobijediti Harris i Trumpa u svim dotičnim državama.

Da skratimo priču, šanse za pobjedu nemaju. Međutim, u 10-mjesečnoj kampanji uspjeli su stvoriti prilično impresivan politički kapital kojim mogu "kupiti" dobru fotelju u administraciji kandidata kojega odluče podržati u slučaju da se povuku iz utrke.

Zanimljiva je i činjenica da je u ovome trenutku teško sa sigurnošću procijeniti kome bi pripali glasači Roberta Kennedyja jer je tijekom dosadašnjih mjeseci djelovalo da podjednako prijeti i Bidenu i Trumpu. Riječ je, naime, o bivšem odvjetniku za zaštitu okoliša koji potječe iz renomirane demokratske obitelji koja je iznjedrila jednog (demokratskog) predsjednika SAD-a, kao i ubijenog predsjedničkog kandidata. No, posljednjih se godina upravo ovaj "junior" profilirao kao vodeći glas antivakserske scene u SAD-u, koji na svojim platformama promiče teorije zavjere. Upravo zato članovi obitelji Kennedy javno su osudili njegovu kandidaturu te su se posebno angažirali u pokušaju da ga diskreditiraju među glasačima Demokratske stranke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. rujan 2024 15:03