StoryEditorOCM
SvijetKevin McCarthy

Republikanski šef Kongresa odbio poziv Zelenskog da posjeti Ukrajinu: ‘Zašto bih išao u Kijev, brifiraju me o svemu‘

Piše hina
8. ožujka 2023. - 23:10
WASHINGTON, DC - MARCH 07: U.S. Speaker of the House Kevin McCarthy (R-CA) speaks to reporters outside of his office in the U.S. Capitol Building on March 07, 2023 in Washington, DC. Reporters asked McCarthy about the Fox News‘ Tucker Carlson‘s recent coverage of the January 6, 2021 attack on the Capitol and the footage from security cameras that the Speaker released to the TV personality. Anna Moneymaker/Getty Images/AFP (Photo by Anna Moneymaker/GETTY IMAGES NORTH AMERICA/Getty Images via AFP)Anna Moneymaker/Getty Images Via Afp

Predsjednik Zatupničkog doma američkog Kongresa Kevin McCarthy rekao je da ne namjerava posjetiti Kijev nakon što ga je ondje pozvao ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, objavio je u srijedu CNN.

U intervjuu toj televizijskoj mreži koji će biti objavljen u srijedu, Zelenski je pozvao republikanca McCarthyja da se iz prve ruke uvjeri u situaciju u Ukrajini.

"Gospodin McCarthy treba doći ovdje da vidi što činimo, što se ovdje događa. I onda, nakon toga, donijeti svoje zaključke", rekao je Zelenskij u intervjuu.

SAD je poslao Ukrajini gotovo 32 milijarde dolara pomoći od ruske invazije 24. veljače 2022., no neki radikalni republikanci protive se tome da se pomoć i dalje šalje.

Upitan o pozivu Zelenskija, McCarthy je CNN-u izjavio da ne mora ići u Ukrajinu i da informacije može dobiti na druge načine.

"I dalje će me brifirati, ne moram ići u Ukrajinu ili u Kijev da bih vidio što se događa", rekao je.

McCarthyijeva pozicija je da podržava Ukrajinu, ali republikanci, koji su u siječnju preuzeli kontrolu nad Zastupničkim domom, rekli su da više neće davati "bjanko ček" za američku pomoć Kijevu.

Poziv Zelenskog je došao u vrijeme kada se SAD bori s proračunskim manjkom i kada se razmišlja o ograničenju duga. Predsjednik Joe Biden, demokrat, trebao bi prijedlog proračuna iznijeti u četvrtak.

Biden je prošli mjesec nenadano posjetio Kijev iskazavši solidarnost s Ukrajinom godinu dana od izbijanja rata. To su učinili još neki visoki dužnosnici i članovi Kongresa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. lipanj 2023 13:23