StoryEditor
SvijetŽiva i zdrava

Repriza ‘slučaja Križine‘ u Španjolskoj: pacijentica oboljela od korone devet dana nakon obavijesti da je pokopana pokucala na vrata šokiranom mužu

Piše D.K.
25. siječnja 2021. - 23:01
Shutterstock

Slučaj neobično nalik na onaj splitski, iz svibnja prošle godine, dogodio ovih dana u Španjolskoj, u sjevernoj pokrajini Galiciji.

Kad je na proljeće u bolnici na Križinama došlo do zamjene pacijentica oboljelih od Covida-19, pa je obitelji žive žene greškom javljeno da je umrla, dok obitelj umrle pacijentice danima nije znala da je ista preminula (i da su je čak i pokopali u tuđi grob u Hercegovini) bila je šokirana ne samo hrvatska, nego i šira javnost: o slučaju su izvijestili i svjetski mediji.

Španjolsku reprizu ovoga morbidnog scenarija, ali s još luđim završetkom, iznova prenose najugledniji svjetski listovi i agencije, od El Paisa, preko Reutersa, do USA Today.   

Rogelia Blanco, 85-godišnjakinja za koju je cijela obitelj bila uvjerena da je umrla od posljedica koronavirusa, šokirala je rodbinu vrativši se u svoj dom za starije i pokucavši na vrata sobe svog supruga čak devet dana nakon što je on primio obavijest da je pokopana.

Nakon što su joj u prijevozu iz umirovljeničkog doma u 200 kilometara udaljeni hospicij specijaliziran za starije ljude oboljele od korone zamijenili ime s drugom pacijenticom, administracija je 13. siječnja evidentirala Rogelijinu smrt, umjesto stvarne smrti njezine cimerice s kojom je dijelila sobu. Obitelji i suprugu žive žene je pogrešno javljeno kako je hitni sprovod održan već sljedeći dan, a sukladno epidemiološkim protokolima rodbina i prijatelji posljednjem ispraćaju ionako nisu smjeli prisustvovati.  

Prošle je subote, međutim, Rogelia Blanco prilično živa i zdrava iznenadno doputovala u svoj matični dom za njegu u Xoveu, na samom sjeveru Španjolske, u kojem je i prije hospitalizacije živjela sa suprugom Ramonom. Ramón Blanco, koji je suprugu već bio oplakao, bio je posve izvan sebe, objavio je španjolski El Pais.

"Nisam mogao vjerovati svojim očima. Stajala je živa preda mnom, a danima sam prije plakao zbog njezine smrti“,  citirao je list šokiranog Ramona.

Zaklada San Rosendo, koja vodi Rogalijin dom za njegu, objasnila je da se fatalna pogreška dogodila još koncem prosinca, kad su pozitivno testirane štićenike svoje ustanove evakuirali u drugi objekt, rezidenciju Os Gozos u Pereiro de Aguiar, 223 km udaljenu od Xove. Pogreška u identifikaciji tijekom procesa transporta izazvala je šok zbog „uskrsnuća“ u jednoj, ali i puno neugodniji šok zbog smrti, o kojoj ništa nisu slutili, u drugoj španjolskoj obitelji.

Zaklada je izrazila žaljenje zbog "nesretnog incidenta", pravdajući se kako je ovo bio posve usamljeni propust između više od stotinu transfera pacijenata izvršenih u zadnjih mjesec dana. Sudovi su obaviješteni da poprave pogrešku u dokumentacijskim protokolima i smrtnim listovima, no upravni se odbor zaklade ipak plaši i dodatnih odštetnih zahtjeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

24. veljača 2021 07:07