StoryEditor
SvijetŠok u regiji

Reakcije srpskih medija na oslobađajuću presudu: dok jedni slave, Blic tvrdi: Šešelj je Srbiji kriv i bez haške presude

31. ožujka 2016. - 14:14
Seselj_Vojislav2

Šešelj oslobođen svih optužbi, Haag oslobodio Šešelja, Šešelj oslobođen u Hagu, Šešelj od danas slobodan čovjek, oslobođen svih optužbi,  Izricanje presude: Lider radikala je slobodan čovek, Sudac: Šešelj je slobodan čovjek, ukida se nalog za uhićenje - prvi su naslovi internetskih portala i elektroničkih medija u četvrtak u Srbiji nakon vijesti da je Haški tribunal (ICTY) oslobodio vođu Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislava Šešelja optužbi za ratne zločine.

"Haški tribunal oslobodio je lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja po svih devet točaka optužnice, koja ga teretila da je govorom mržnje poticao i podržavao ratne zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini tijekom ratnih sukoba te za protjerivanje Hrvata iz Vojvodine", navodi Radiotelevizija Srbije.

"ICTY je danas donio presudu da Vojislav Šešelj nije kriv ni po jednoj točki optužnice za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona ili običaja ratovanja", navodi list Danas.

Beogradski list Blic u svojem današnjem tiskanom izdanju, međutim, na naslovnici poručuje "Srbiji je Šešelj kriv i bez Haaga", a u tekstu podsjeća na političko djelovanje, brojne incidente u parlamentu i na političkoj sceni te u javnom životu.

"Polijevanje vodom, čupanje mikrofona, iznošenje na rukama iz parlamenta, potezanje pištolja i tuče - to je dekor koji je u Skupštinu Srbije uveo Vojislav Šešelj", piše Blic.

List istodobno podsjeća na Šešeljevo djelovanje u predvečerje ratnih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije i kasnije, tijekom rata.

"Tijekom rata u Hrvatskoj sastavio je popis od 17 nepoželjnih Hrvata u Hrtkovcima, a ime sela je promijenio je u Srbislavci. Mnoge hrvatske obitelji su se iselile iz svojih kuća iz straha. Popise su pratile njegove fotografije u vojnoj uniformi, s oružjem i s ispraćaja dragovoljaca na ratišta", navodi Blic.

List podsjeća da se "svojih nacionalističkih govora (Šešelj) nije odrekao ni u sudnici u Den Haagu, dok je s govorima mržnje nastavio i po povratku u Srbiju".

"On je zaista unizio srpsku političku scenu primitivizmom, nasilnim i prostačkim ponašanjem. Ne treba zaboraviti ni njegove dolaske u TV studije s gomilom papira koji su trebali nešto pokazati i dokazati, a koji su zapravo samo služili za laži i manipulaciju, podsjeća za Blic politički analitičar Milan Nikolić. On kaže i da je "Šešelj jedan od faktora koji je svojim ponašanjem doveo do spuštanja kvalitete demokratskih načela".

Po ocjeni Nataše Kandić iz Fonda za humanitarno pravo, iznesenoj u Blicu, "Srbija anatemu ratnih zločina nosi dijelom i zbog Šešelja".

"On je glavni propagandist ratova devedesetih godina. Izgovarao je tisuću laži koje je uvjerljivo ponavljao i zbog kojih je na tisuće mladih ljudi preko SRS otišlo u rat. U Haagu su potom svjedočili da je za njih bilo strašno kada su slušali Šešelja kako Hrvati i muslimani ubijaju srpsku djecu i da su upravo zbog toga išli na ratište, gdje su tek shvatali da dosta toga nije istina", kaže Kandić za Blic.

Nekadašnja predsjednica Fonda za humaniotarno pravo i antiratna aktivistica drži da se Šešelju "moralo suditi u Srbiji, u najmanju ruku za zastrašivanje Hrvata u Vojvodini i formiranje matrice njihovog iseljavanja".

Svjetski mediji: Udarac tužiteljstvu i žrtvama, snaženje Srpske radikalne stranke

Svjetske novinske agencije i drugi mediji javljaju u četvrtak o "šokatnoj" i "iznenađujućoj" oslabađajućoj presudi koju je Haški sud izrekao vođi srpskih radikala Vojislavu Šešelju, navodeći da je ona zadala veliki udarac tužiteljstvu i žrtavama i da je osnažila antieuropsku Srpsku radikalnu stranku uoči parlamentarnih izbora u travnju.

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) oslobodio je u četvrtak Šešelja po svih devet točaka optužnice za ratne zločine u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH.

Reuters piše da se radi o "šokantnoj presudi" koja je osnažila Šešeljevu Srpsku radikalnu stranku uoči izbora u travnju.

U sjedištu radikala u Beogradu Šešeljeve pristaše su slavile ovakvu odluku. Ispitivanja javnog mišljenja pokazuju da je potpora stranci nešto iznad pet posto što je prag za povratak u parlament poslije četiri godine stanke, navodi Reuters.

Oslobađajuća presuda nanijela je udarac i tužiteljstvu Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju nakon desetogodišnjeg suđenja, najdužeg u povijesti ICTY-ja.

Agencija AP navodi da je ova "iznenađujuća presuda" izrečena tjedan dana nakon što je bivši čelnik bosanskih Srba osuđen na 40 godina zatvora zbog genocida i još devet točaka optužnica za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine, te da predstavlja "veliki poraz tužitelja UN-a".

"Presuda je veliki udarac tužiteljstvu - koje je oštro kiritizirao predsjedavajući sudac  Jean-Claude Antonetti - i obiteljima tuisuća hrvatskih i muslimanskih žrtava sukoba", piše Financial Times.

BBC i ruski TASS prenose vijest o donesenoj presudi ne navodeći ocjene niti je komentiraju.

"U svojoj šokantnoj presudi izrečenoj u Šešeljevoj odsutnosti, sudac Jean-Claude Antonetti je rekao da tužiteljstvo nije uspjelo dokazati optužbe i da je Vojisalv Šešelj sada slobodan čovjek", navodi France Presse.

Sve agencije prenose izjavu hrvatskog premijera Tihomira Oreškovića da se je oslobađajuća presuda Šešelju poraz tužiteljstva i sramota haškog suda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

01. ožujak 2021 17:53