StoryEditor
Svijetzaobišao ih

Razočarani Poljaci se ljute na Bidena zbog odluke da se na svojoj prvoj europskoj turneji ne sastane s istočnoeuropskim čelnicima

Piše Hina
11. lipnja 2021. - 14:36

Poljski ministar vanjskih poslova Zbigniew Rau kritizirao je u petak odluku američkog predsjednika Joea Bidena da se ne sastane s istočnoeuropskim čelnicima na svojoj prvoj europskoj turneji.

U intervjuu koji su u petak objavile novine Rzeczpospolita, Rau se također požalio na to što je Washington odustao od sankcija kompaniji koja stoji iza cjevovoda Sjeverni tok 2, koji se dovršava za transport prirodnog plina iz Rusije u Njemačku.

"Biden izjednačava cijelu Europu s Njemačkom", istaknuo je Rau u intervjuu, dok se u Britaniji održava samit G7, kojemu prisustvuje i Biden.

"Problem je u tome što je Njemačka kontroverznim plinovodom Sjeverni tok 2 žrtvovala vrijednosti i sigurnosne interese slobodnog svijeta za suradnju s Rusijom", rekao je Rau.

Projekt vrijedan više milijardi dolara vjerojatno će biti i tema sastanka američkog predsjednika Bidena i kancelarke Angele Merkel na marginama samita G7, što će biti njihov prvi sastanak uživo. U petak je objavljeno da Merkel odlazi u Bijelu kuću 15. srpnja.

U svibnju je SAD dijelom odustao od dugogodišnjeg protivljenja plinovodu te je ukinuo sankcije protiv tvrtke koja gradi Sjeverni tok 2 kako ne bi narušio odnose s Njemačkom.

Bidenovo osmodnevno putovanje po Europi uključuje samit G7 u Engleskoj, razgovore u Bruxellesu s čelnicima Europske unije i NATO-a, te samit u Ženevi s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

"Nažalost, američka delegacija koja dolazi u Europu, na čelu s predsjednikom Joeom Bidenom, toliko je zauzeta sastankom s predsjednikom Putinom da nije našla vremena za organizaciju sastanaka sa saveznicima na istočnom krilu", rekao je Rau.

Kritizirajući Washington zbog neizricanja sankcija Sjevernom toku 2 i njegovom izvršnom direktoru, Rau je dodao i da "američki saveznici nisu našli vremena za savjetovanje s regijom svijeta na koju bi te sankcije zapravo najviše i utjecale".

"Tko će onda platiti račun za njemačke i američke pogreške? Nijedna kriza neće se riješiti ako se jedna strana ne javlja na telefon ili ako je loša komunikacija", rekao je Rau.

Poljska vlada dogovorila je s bivšim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom povećano raspoređivanje američkih trupa u Poljskoj.

Biden je pak tijekom svoje kampanje za prošlogodišnje predsjedničke izbore u SAD-u optužio Trumpa da podupire autoritarne vođe širom svijeta, uključujući Poljsku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. lipanj 2021 08:02