StoryEditor
Svijetoštre mjere

Raste broj zaraženih i umrlih: Francuska naručila više od milijardu zaštitnih maski, Španjolska zamrzava gospodarstvo

Piše Hina
28. ožujka 2020. - 21:22
AFP/Cesar Manso

U Francuskoj je od novog koronavirusa u zadnja 24 sata u bolnici umrlo 319 ljudi čime je ukupno umrlih 2.314, pokazuju podatci objavljeni u subotu na vladinoj mrežnoj stranici, a ministar zdravstva objavio je uvoz milijarde maski iz Kine.

Po najnovijim podatcima koji govore o 37.575 potvrđenih slučajeva u zemlji, 17.620 pacijenata je smješteno u bolnice (+1.888) od kojih su 4.273 na intenzivnoj njezi, što je novi porast od 486 osoba u samo jednom danu.

U pokušaju da spriječi širenje virusa, vlasti su najavile da će produljiti mjeru ograničenja kretanja stanovništvu, koja je stupila na snagu 17. ožujka, na dodatnih dva tjedna, do 15. travnja.

Francuska je naručila "više od milijardu" zaštitnih maski, ponajprije iz Kine, kako bi se mogla boriti s epidemijom Covida-19, rekao je u subotu ministar zdravstva Olivier Veran.

.- Između Francuske i Kine uspostavljen je čvrst i intenzivan zračni most radi dopreme maski na naš teritorij - rekao je ministar na tiskovnoj konferenciji podsjetivši da Francuskoj treba 40 milijuna maski na tjedan.

Španjolska će od nedjelje obustaviti sve gospodarske aktivnosti osim onih nužnih u pokušaju suzbijanja koronavirusa koji je samo u subotu usmrtio 832 osobe, a ukupno 5.700, najavio je u subotu premijer Pedro Sánchez.

Ostat će otvorene zdravstvene službe, policija, vatrogasci, mediji, trgovine s hranom, ljekarne, kiosci, banke i benzinske postaje. 

- Svi radnici u aktivnostima koje nisu ključne morat će ostati iduća dva tjedna doma. Tijekom tog razdoblja normalno će primati plaću. Kada završi ovo izvanredno stanje nadoknadit će to u dogovoru s poslodavcima. Raditi dnevno pola sata više, sat vremena, vikendom...do 31. prosinca - objasnio je Sánchez na konferenciji za medije.

Među dopuštenim aktivnostima bit će proizvodnja hrane, distribucija struje i plina.

Mjeru će u nedjelju potvrditi vlada na izvanrednom sastanku te će biti na snazi od ponedjeljka 30. ožujka do 9. travnja tijekom Uskrsnih blagdana.

- Cilj nam je dodatno smanjiti kretanje stanovništva - rekao je Sánchez - to su iznimno teške mjere, no društvo je spremno za njih - dodao je.

Oko 47 milijuna stanovnika od 14. ožujka u svojim je domovima, a dosad su smjeli izlaziti na posao, što će sada biti obustavljeno.

Odluka je donesena na najteži dan od izbijanja krize jer su u subotu u Španjolskoj, u samo jednom danu, preminule 832 osobe. Broj umrlih je tako dosegnuo 5.690 čime je Španjolska druga zemlja na svijetu prema broju preminulih iza Italije koja ima 9.134 žrtve.

U Španjolskoj je u subotu broj novooboljelih porastao 13 posto u odnosu na dan ranije, na ukupno 72.250 osoba. Od tog broja oporavilo se 12.285.

Španjolska je četvrta zemlja na svijetu prema broju oboljelih.

#KORONAVIRUS

Izdvojeno

06. lipanj 2020 12:41