StoryEditor
Svijetprijedlog iz washintona

Putin za bilateralne razgovore sa SAD-om o Venezueli: Rusija spremna učiniti sve da spriječi američku vojnu intervenciju

Piše Hina
3. ožujka 2019. - 15:56

Rusija je spremna na bilateralne razgovore s SAD-om o Venezueli te će učiniti sve što je moguće da bi spriječila američku vojnu intervenciju u toj južnoameričkoj državi, objavili su rusko ministarstvo vanjskih poslova i tamošnji mediji. 

Situacija u Venezueli bila je glavna tema telefonskog razgovora između ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova i američkog kolege Mikea Pompea koji se održao u subotu, priopćilo je rusko ministarstvo. 

"U vezi prijedloga Washingtona da se održe bilateralne konzultacije na temu Venezuele, iskazano je da je Rusija spremna sudjelovati u tome", stoji u priopćenju. 

"Ključno je da se strogo vodimo Poveljom Ujedinjenih naroda jer samo narod Venezuele ima pravo odlučivati o svojoj budućnosti", zaključuje se. 

Predsjednica gornjeg doma ruskog parlamenta Valentina Matvienko u nedjelju je u Moskvi poručila venezuelskoj potpredsjednici Delcy Rodriguez da će Rusija učiniti sve da se spriječi moguća američka vojna intervencija u toj državi, prenosi ruska novinska agencija TASS. 

"Veoma smo zabrinuti da bi SAD mogla činiti provokacije kako bi prolila krv, pronašla uzrok i razloge za intervenciju u  Venezueli", kazala je Matvienko. 

Rusija i SAD su u sukobu zbog američki predvođene kampanje međunarodnog priznanja Juana Guadioa, čelnika venezuelske oporbe i predsjednika Nacionalne skupštine u kojoj većinu ima opozicija, koji se proglasio privremenim predsjednikom umjesto Nicolasa Madura. 

Lavrov  je u telefonskom razgovoru osudio prijetnje koje je Washington iznio prema "legalnom vodstvu države", referirajući se na Madura. 

SAD je ranije ovaj mjesec uveo nove sankcije nad šest dužnosnika venezuelskih snaga sigurnosti i ukinuo vize desecima njihovih

#RUSIJA#SAD#VENEZUELA#VLADIMIR PUTIN

Izdvojeno