StoryEditor
SvijetU pismu

Putin: ‘U nuklearnom ratu nema pobjednika... Takav rat ne treba ni započinjati‘; Evo što je ruski predsjednik pak govorio prije par mjeseci

1. kolovoza 2022. - 19:33

Ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak je rekao da u nuklearnom ratu ne može biti pobjednika i da takav sukob nikad ne bi trebao započinjati. 

Putin je to rekao u pismu sudionicima konferencije o Sporazumu o neširenju nuklearnog oružja (NPT), više od pet mjeseci nakon početka rata u Ukrajini. 

„Krećemo od činjenice da u nuklearnom ratu ne može biti pobjednika i da takav rat nikad ne treba započinjati.

Zagovaramo jednaku i nedjeljivu sigurnost svih članova svjetske zajednice“, napisao je Putin. 

Međunarodna zabrinutost oko mogućnosti nuklearnog sukoba narasla je od početka ruske invazije 24. veljače, a ne smiruju je izjave ruskih dužnosnika i javnih osoba u kojima prijete atomskim naoružanjem. 

U veljači se na nuklearne bombe referirao i Putin, upozoravajući time druge države da se ne miješaju u sukob. 

„Tkogod nas pokuša spriječiti, treba znati da će ruski odgovor biti brz. I dovest će vas do takvih posljedica kakve niste doživjeli u svojoj povijesti“, rekao je tada. 

Nekoliko dana poslije, stavio je ruske nuklearne snage u stanje pripravnosti. Političari u Rusiji i u SAD-u javno govore o opasnosti od trećeg svjetskog rata. 

Direktor CIA-e William Burns u travnju je rekao da, uzevši u obzir slabo napredovanje Rusije u Ukrajini, nitko ne može olako uzimati prijetnju Moskve o potencijalnoj upotrebi nuklearnog oružja. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. listopad 2022 05:48