StoryEditor
Svijetukrajinska kriza

Putin potpisao uredbu o priznavanju Krima kao suverene države

Piše PSD.
17. ožujka 2014. - 21:05
Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je u ponedjeljak ukaz o priznavanju Krima kao suverene države, objavio je Kremlj.

Rusija, "s obzirom na volju naroda na Krimu izraženu na referendumu 16. ožujka 2014." odlučuje "priznati Republiku Krim kao suverenu i neovisnu državu gdje grad Sebastopolj ima posebni status", kaže se u tekstu ukaza koji je objavio ured ruskog predsjednika.

Ukaz stupa na snagu "danom potpisivanja", kaže se u tekstu.

U skladu s međunarodnim pravom, priznavanje Krima kao neovisne države je korak koji je potreban za njegovu integraciju u Rusku Federaciju. Integracija treba biti predmet dogovora između dviju neovisnih država.

Krim, koji je već dva tjedna pod okupacijom ruskih snaga, podržao je s 96,77 posto glasova pripojenje Rusiji, na referendumu koji su Kijev i međunarodna zajednica osudili kao nelegitiman.

Krimski parlament službeno je u ponedjeljak zatražio od Rusije da pripoji Krim.

Izaslanstvo s Krima pod vodstvom premijera Sergeja Aksjonova stiglo je u ponedjeljak u Moskvu.

U petak bi Duma trebala glasovati o nacrtu zakona o pripojenju Krima Ruskoj Federaciji.

Matvijenko američke sankcije nazvala "političkom ucjenom"

Predsjednica gornjeg doma ruskog parlamenta Valentina Matvijenko nazvala je u ponedjeljak američke sankcije protiv nje i 10 ostalih ruskih i ukrajinskih dužnosnika zbog ruske intervencije na Krimu "političkom ucjenom".

"Ovo je odluka bez presedana. To je bilo nezamislivo čak i u vrijeme Hladnog rata", kazala je 64-godišnja Matvijenko, vodeća ruska političarka. "Ovo je politička ucjena", istaknula je, dodavši da je sankcije neće pogoditi jer u "inozemstvu nema ni račune niti imovinu".

Bijela kuća je priopćila da iz mogućih američkih sankcija zbog ukrajinske krize ne isključuje niti jednog ruskog dužnosnika i da svi mogu biti na meti sankcija.

"Vlast postoji kako bi primijenila sankcije na mnoštvo pojedinaca i entiteta. Ne namjeravamo iz sankcija izuzeti pojedince", kazao je glasnogovornik Bijele kuće odgovarajući na pitanje novinara bi li i Vladimir Putin mogao biti podvrgnut sankcijama.

Putin se ne nalazi u skupini 11 ruskih i ukrajinskih dužnosnika, među kojima je i nekolicina njegovih pomoćnika, koji su obuhvaćeni američkim sankcijama. Visoki američki dužnosnik smatra da bi podvrgavanje jednog šefa države sankcijama bio "neuobičajeni i izvanredni potez".

"Ljudi oko njega imaju pozamašan utjecaj u Rusiji i značajan utjecaj na poteze ruske vlade", kazao je Jay Carney.

Turčinov: Ukrajina nikada neće prihvatiti aneksiju Krima


Vršitelj dužnosti ukrajinskog predsjednika Oleksander Turčinov rekao je u ponedjeljak u Kijevu da je spreman za pregovore s Rusijom oko Krima, ali da nikada neće prihvatiti aneksiju poluotoka.

"Spremni smo na pregovore ali se nikad nećemo pomiriti s aneksijom teritorija", rekao je Turčinov u televizijskom obraćanju naciji.

U tom obraćanju, Turčinov je također kazao da će svaka akcija koje potiče masovne nerede u Ukrajini biti smatrana "podržavanjem vojnog agresora i zločinom protiv države".

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova ranije je odbacilo ruski prijedlog o stvaranju kontaktne skupine koja bi bila posrednik u krizi i sugerirala promjene ukrajinskog ustava.

Ministarstvo je također pozvalo ukrajinskog veleposlanika u Rusiji na konzultacije.

(H) 
#UKRAJINA

Izdvojeno

07. srpanj 2020 16:07