StoryEditorOCM
Svijetsve tanji živci

Putin konkretizira svoje prijetnje Finskoj: Još noćas ćemo vam ukinuti napajanje električnom energijom!

Piše PSD
13. svibnja 2022. - 18:59

Rusija će obustaviti isporuku električne energije Finskoj ovog vikenda od subote u 01:00, objavio je dobavljač RAO Nordic. Vijest dolazi u trenutku rastućih napetosti zbog nastojanja Helskinkija da se pridruži NATO-u, prenosi The Guardian.

RAO Nordic, podružnica ruskog državnog energetskog holdinga Inter RAO, u priopćenju je navela kako je "prisiljena obustaviti uvoz električne energije" od 14. svibnja. RAO Nordic "nije u mogućnosti plaćati uvezenu električnu energiju iz Rusije", dodaje se u priopćenju.

"Ova situacija je iznimna i dogodila se prvi put u više od 20 godina naše trgovačke povijesti", naveli su.

Finska mrežna tvrtka Fingrid priopćila je da će trgovina električnom energijom uvezenom iz Rusije "za sada" biti obustavljena zbog poteškoća u primitku plaćanja za električnu energiju prodanu na tržištu. "Nema prijetnje adekvatnosti električne energije u Finskoj", naveli su iz Fingrida.

Rečeno je da energija iz Rusije čini oko 10 posto ukupne potrošnje energije u Finskoj. "Izostanak tog uvoza može se nadomjestiti na tržištu električne energije uvozom više električne energije iz Švedske, a dijelom i domaćom proizvodnjom".

Finski čelnici jučer su izjavili dkakozemlja mora podnijeti zahtjev za pridruživanje NATO savezu "bez odgađanja". Kao odgovor, Kremlj je poručio da će Rusija "definitivno" smatrati finsko članstvo prijetnjom, a rusko ministarstvo vanjskih poslova navelo je da će Moskva "biti prisiljena poduzeti recipročne korake, vojno-tehničke i druge".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. rujan 2023 20:20