StoryEditor
SvijetIz prve ruke

Profesorica iz Haaga: Vlada nas potiče da kupujemo domaći sir, cvijeće, povrće..., ali sve bitno o virusu bolje doznam iz Hrvatske

1. travnja 2020. - 14:13
dr. Nevenka TrompPrivatni album

Nizozemska je srijedu produžila stroge mjere koje je donijela radi zaštite od koronavirusa, što znači da će škole, restorani i kafićiće ostati zatvoreni još skoro mjesec dana.

Jučer je broj ukupno zaraženih premašio 12 tisuća ljudi, a broj mrtvih popeo se 1039. Još je preko tisuću hospitaliziranih bilo u kritičnom stanju.

Stanovnici te zemlje, međutim, od početka situaciju nisu shvatili ozbiljno, što svjedoči i naša sugovornica, dr. Nevenka Tromp, sveučilišna profesorica, koju javnost u Hrvatskoj poznaje i po 12-godišnjem stažu istražiteljice u Tužiteljstvu Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Haagu.

- Mjere od 23. ožujka su značile društveno distanciranje, samoizolaciju i karantenu. Tada pooštrene mjere su dopustile policiji da reagira, jer vikend 21. i 22. ožujka je bio sunčan i plaže i parkovi su bili puni. Sportski treninzi u grupama su se održavali na javnim površinama, a tinejdžeri su imali velike partije. Osim policije, veliku su ulogu odigrala stalna upozorenja, pa je prošli vikend bio savim drugačiji. Promijenili smo se, ne izlazimo van ako baš nije potreba. Udaljavamo se i u kućama i stanovima jedni od drugih na neku sigurnu razdaljinu – opisala nam je Tromp iz prve ruke.

Kao predavač na Sveučilištu u Amsterdamu i onom Webster u Leidenu nastavu za tri predmeta drži na platformama WebEd i BigBlueButton i uvjerena je da će tako ostati do konca ove akademske godine. Studente svakog dana na spomenutim stranicama dočekuje poruka: "Budite dobri jedni prema drugima."

- Osim što joj je u primarnom fokusu do polovice travnja osigurati još 2500 tisuća kreveta u intenzivnoj njezi za najteže bolesnike, nizozemska Vlada nastoji što više stimulirati svoje gospodarstvo. Rade svi veliki lanci, ali i mali lokalni dućani. Ministri poljoprivrede i gospodarstva su se preko medija obratili javnosti i naglasili kako je ovo upravo vrijeme da se u tim lokalnim trgovinama kupuje kakomali poduzetnici lakše izdržali krizu. Pa tako ohrabruju ljude da primjerice kupuju cvijeće, sir, povrće... od svojih trgovaca susjeda. Potiče nas se znači da trošimo i održavamo koliko je god moguće svoje male biznise. Najgore prolaze kafići i restorani, jer njih je puno zatvoreno. Ne mogu svi dostavljati naružbe za van, pa su nakon početne volje ipak odustali. U odnosu na ono što smo naučili, mjere jesu dosta rigorozne, ali nema invazivnosti na privatnost, već se potiče razvoj individualne i kolektivne odgovornosti. Nakon početnih tonova, više se ni Vladu ne kritizira tako puno – ističe naša sugovornica iz Haaga, koji se dosta bolje, što se umrlih i zaraženih tiče, drži od većih gradova poput Amsterdama i Roterdama.

Vijest koje je u utorak obišla svijet, a koja kaže da su ponovno otvoreni coffe šopovi kako se ne bi razbuktalo crno tržište, mnogi poput nje u toj zemlji nisu ni zamijetili.

- To vam je dio jedne tradicionalne društvene tolerancije u Nizozemskoj, gdje se ljudi ne kriminaliziraju zbog marihuane, a država lijepo ubire porez  – pojasnit će.

Ipak, priznaje da bi u ovom trenutku možda rađe bila u Hrvatskoj nego Nizozemskoj, unatoč njezinoj gospodarskoj premoći u odnosu na našu zemlju. Vlada u Haagu ima već i spreman fond pomoći težak skoro 100 milijardi eura za krizu koja će doći.

- Što se tiče informacija o samoj epidemiji, mjerama zaštite koje su najefikasnije, onda radije pratim hrvatske medije. U ovakvim situacijama je, po meni, najvažnije da se svakodnevno informira javnost, da se bude maksimalno iskren i realističan, da se ne šalju proturječne poruke. Hrvatski mediji su vrlo temeljiti i bolje se informiram čitajući intervjue i analize u njima. Nakon što ih prevedem, a dobro mi dođe Google translate, šaljem ih mojim prijateljima diljem Nizozemske i svijeta. To sam recimo napravila s intervjuom s dr. Anom Gligić iz Slobodne Dalmacije - kaže.

Iskoristili smo i priliku upitati što se zbiva unutar zatvora u Scheveningenu, gdje su još smješteni neki od osuđenih i optuženih za ratne zločine.

- Javnosti je zbog korona krize promaklo to da je Ratko Mladić prošli tjedan operiran i da je još u bolnici. Njemu je pravomoćna presuda trebala biti izrečena krajem ove godine. Pošto i suci rade od kuće, mislim da ne bi treblo biti kašnjenja za tu presudu. U zatvoru su još Jovica Stanišić i Frenki Simatović, kojima nije završeno suđenje, već je suspendirano je do daljnjeg. Radovanu Karadžiću je donesena pravomoćna presuda još prije godinu dana, ali on je iz nekih neobjašnjivih razloga još uvijek u Scheveningenu i nije prebačen u pravi zatvor gdje bi služio doživotnu kaznu – poručila nam je dr. Nevenka Tromp iz Haaga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. lipanj 2021 00:59